Egyre alacsonyabbak a főiskolai felvételi követelmények

Egyre alacsonyabbak a főiskolai felvételi követelmények

POZSONY. Sokáig „vért izzadtak“ a főiskolai felvételi vizsgákra készülő középiskolások. Különórákra jártak, szakkönyveket vásároltak, illetve a különféle ügynökségek által meghirdetett, az egyes tanulmányi szakokra specializálódott felkészítő tanfolyamokra is beiratkoztak. Mára azonban megváltozott a helyzet.

Peter Mališ, a Szlovák Oktatási Intézet (SIV) munkatársa szerint évről évre csökken a felkészítő tanfolyamok iránti érdeklődés. „A hazai főiskolák száma nagyon magas, az érettségizők száma pedig egyre csökken, s ezért a főiskolai felvételi vizsgákkal kapcsolatos követelmények is egyre alacsonyabbak. Sok iskolára vizsgák nélkül is be lehet jutni“ – fejtette ki.

A diákok tehát manapság könnyebben nyerhetnek felvételt bizonyos főiskolákra, mint 5-10 évvel ezelőtt. Emiatt kisebb hangsúlyt helyeznek a felvételi vizsgákra való felkészülésre. „Például a Pozsonyi Műszaki Egyetem már eltekint a matematikai felvételitől, ami egy ilyen iskola esetében szerintünk már rendes visszalépésnek számít“ – tette hozzá Mališ.

A SIV olyan végzős középiskolásokat készít fel a felvételire, akik orvosnak, közgazdásznak, pszichológusnak vagy műépítésznek készülnek. Ugyancsak felkészítenek a csehországi főiskolák felvételi vizsgáira is.

Csehországban is hasonló a helyzet

Újabban több tucat csehországi és szlovákiai főiskola a felvételi vizsgákat az általános tanulmányi előfeltételeket vizsgáló tesztre cserélte, amelyet a cseh SCIO szervezet készít és biztosít.

A teszttel kapcsolatos felkészítő tanfolyam jelenleg a 2. leglátogatottabbnak számít a Szlovák Oktatási Intézet által szervezettek közül.

Legtöbbet a jövendő orvosok készülnek a felvételire

A látogatottság tekintetében azonban már több éve az általános orvosi tanulmányokra felkészítő tanfolyamok vezetnek.

„Azért is, mert nem sok ilyen kar van, valamint azokat nem lehet távúton látogatni, s a felvételhez valóban nagyon jól kell felvételizni biológiából és kémiából. Ezekre a felkészítő tanfolyamok nálunk már régóta a legtöbben jelentkeznek“ – árulta el Mališ.

A tanfolyamok azonban pénzbe kerülnek. Például az orvosi egyetemekre 13 egymást követő szombaton készítik fel a diákokat, akiknek a 78 tanítási óráért 149 eurót kell fizetniük. Mindegyik tanfolyam során más-más számú órát tanítanak le, ám az áruk egyforma. A kevesebb tanítási órával indított tanfolyamoknak azonban kevesebb résztvevőjük van.

A régiókba nem jutnak el a kurzusok

A SIV három évvel ezelőtt Zsolnán és Besztercebányán rendezett hasonló tanfolyamokat. Az alacsony érdeklődés miatt azonban ennek folytatása elmaradt.

A diákok érdeklődésének hiánya miatt a regionális társaságok sem szívesen rendeznek ilyen tanfolyamokat.

„Bár a felkészítő tanfolyamok még kínálatunk részét képezik, ám az utóbbi két hónapban azokat egyáltalán nem tartottuk meg, mert azok iránt nem volt érdeklődés“ – állítja a zsolnai Nyelvi és Művelődési Intézet (IJaV) projektmenedzsere, Jarmila Hlavová.

Egyre népszerűbbek az internetes kurzusok

Az említett SCIO társaság is tavaly a hagyományos tanfolyamok iránti érdeklődés csökkenését észlelte. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy csökkent volna a felkészítés iránti érdeklődés. Ellenkezőleg, nagyobb érdeklődés mutatkozott az online felkészítés, így az internetes kurzusok és az online tesztek, valamint a nyomtatott publikációk iránt“ – állítja Matyáš Bautz, a SCIO munkatársa. Hozzátette: Csehországban legnagyobb érdeklődés a jogi egyetemekre készülők részéről mutatkozik.

A cseh SCIO tanfolyamait 1960 cseh koronától, azaz 77 eurótól kezdődő árakon kínálja.  Munkatársai élő adásban kommunikálnak azokkal, akik nem tudnak részt venni a nagyvárosokban zajló kurzusokon. A társadalomtudományok alapjaiba bevezető, hosszabb ideig tartó tanfolyamok ára 3980 cseh korona, azaz 157 euró körül van.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »