Elbukhat a balatonfűzfői lőszergyár

Elbukhat a balatonfűzfői lőszergyár

Nem kizárt, hogy eláll a balatonfűzfői lőpor- és lőszergyár támogatási szerződésétől a gazdasági tárca, miután szabálytalanságot találtak a kivitelező cégnél. A tárca csaknem 1 milliárd forintot különített el a projektre, amelynek kifizetett részét követelhetik vissza. A nagy feszültségeket kiváltó gyár ügyében a Miniszterelnökség hozhatja meg a végső döntést.

Szabálytalanságot állapított meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a balatonfűzfői lőpor- és lőszergyár létesítése kapcsán indult eljárásban – derült ki Tállai András miniszterhelyettes Kepli Lajos jobbikos képviselőnek adott írásbeli válaszából. Az összesen 2,5 milliárd forint költségvetésű gyár modernizációjához a kormány 951 millió forintos uniós támogatást különített el. Ezt az összeget – illetve a már kifizetett részét – követelheti vissza az NGM. A kivitelező cég, a Mil-Exim Kft. viszont fellebbezett a döntés ellen. Az ügyben a végső szót a Miniszterelnökség mondhatja ki, ám ha a Lázár János vezette tárca is azt állapítja meg, hogy nem szabályszerűen használták fel a pénzeket, az NGM a támogatási szerződéstől is elállhat. Tállai András azt írta: a szabálytalansági eljárás februárban indult, azért, mert a projekt „fizikai és pénzügyi megvalósítása is jelentős késedelmet szenvedett”, a határidőbeni befejezés pedig nem látszott biztosítva.

A lőszergyár létesítése komoly feszültségeket okozott Balatonfűzfőn. Két helyi képviselő népszavazást is kezdeményezett a gyár ellen, azonban a Veszprémi Törvényszék jogerősen elutasította az indítványt. A bíróság a helyi választási bizottság korábbi határozatát utasította el végzésében. A bizottság korábban két kérdést is népszavazásra javasolt, amelyek így szóltak: „Akarja-e ön, hogy Balatonfűzfőn az ipari parkban megvalósításra kerüljön a speciális haditechnika intermodális logisztikai és felújító központ néven ismertté vált lőporgyár és hadianyag-raktárbázis?”; valamint: „Akarja-e ön, hogy Balatonfűzfőn az ipari parkban működő veszélyes üzemekben további kapacitást bővítő fejlesztéseket hajtsanak végre?”

Hírdetés

A tervezett lőpor- és lőszergyárat modernizáló Mil-Exim Kft. honlapján olvasható, hogy izraeli hadi technológia importálásával évente ötvenezer tonna hadianyag hasznosítását és lőszer gyártását vállalta. Ugyanakkor lapunk azt is megtudta, hogy a társaság nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. Ez újabb tiltakozást váltott ki, helyi civil aktivisták és a Jobbik is elítélte a terveket. A turisztikai fejlesztésekkel szerintük nehezen összeegyeztethető a nehézipari beruházás, amely ráadásul nemzetbiztonsági kockázattal is jár.

Lapunk a lőszergyár ügyében korábban megkereste a honvédelmi és a belügyi tárcát is, azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre, a gazdasági tárca viszont reagált. Mint írták: a mindenkori pályázati felhívás nem nevesítette a nemzetbiztonsági átvilágítást, a támogathatóságnak nem volt feltétele ezen eljárás lefolytatása. Hozzátették, a vállalások teljesítését mind a megvalósulási, mind a fenntartási szakaszban ellenőrzik, a helyszíni bejárások során azonban nem találtak rendkívüli kockázatot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »