Elbukhat a szenátusban Trump egészségügyi törvénye

Két újabb republikánus szenátor, Mike Lee és Jerry Moran jelentette be hétfőn este, hogy a jelenlegi formájában nem támogatja azt a törvényt, amelynek célja a korábbi elnök, Barack Obama idején elfogadott egészségbiztosítási törvény, az úgynevezett Obamacare visszavonása. Ezzel négyre emelkedett a belső ellenzékiek száma, vagyis hiába van 52 republikánus a százfős szenátusban, nem tudják megszavazni a képviselőház által már jóváhagyott javaslatot, amely Donald Trump elnök egyik fő kampányígéretét váltaná valóra.

A javaslat, amelyet „megfizethető ellátás törvény” néven ismernek, nem törölné el teljesen az Obamacare finanszírozására kivetett adókat, viszont lehetővé tenné a biztosítóknak, hogy jelentősen csökkentsék a kínált ellátási csomagokat, illetve eltörölnék azta szabályt, hogy az 50-nél több embert foglalkoztató vállalatok kötelesek egészségbiztosítást fizetni az alkalmazottaknak, vagy büntetőadót rónak ki rájuk. A kritikusok szerint az új egészségbiztosítási törvény 22 millió amerikait hagy ellátás nélkül, és dollár százmilliárdokat hagy a leggazdagabbak zsebében.

A javaslatot ellenző republikánus szenátorok nem az ellátatlan emberek miatt aggódnak, hanem főként az adócsökkentés mértékét keveslik. Az erősen megcsappant esélyek ellenére Mitch McConnell, a szenátus többségi vezetője azt közölte, szavazásra bocsátják a törvényt, annyi kiegészítéssel, hogy kétéves átmeneti időt szabnak, ami elég lehet a végleges egészségbiztosítási rendszer kidolgozására. A kongresszusi tudósítók viszont egyetértenek abban, hogy nagyon kicsi az esélye a törvény elfogadásának, az elutasítás pedig komoly pofon lehet az elnöknek is. A kongresszusnak egyébként már meg kellett volna kezdenie a nyári szünetet, de a törvény miatt elhalasztották.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »