Elcsukló hangon jelentette be Obama a fegyvereladás szigorításáról szóló rendeletet

Nem az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország a világon, ahol fegyveres erőszak van, de az egyetlen, ahol ilyen gyakran követnek el fegyveres erőszakot – mondta Barack Obama elnök kedden délelőtt a Fehér Ház Ovális irodájában, amikor bejelentette a fegyverviselés és -eladás szigorításáról szóló rendeletet.

Az elnöki rendeletben alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendelnek el a potenciális fegyvervásárlók körében, és engedélykötelessé teszik a fegyverek forgalmazását.

Az Ovális irodában ott volt Joe Biden alelnök, Loretta Lynch igazságügyi miniszter és sok olyan ember, akiknek a hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. Az elnöki beszédet a 2011-ben fegyveres támadásban súlyosan megsebesített képviselőnő, Gabrielle Gifford férje vezette fel.

"Az idő sürget bennünket" – fogalmazott Obama, aki többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, és könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette.

Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek. "Ennek véget kell vetni" – mondta.

"Hiszek az amerikai alkotmányban" – mondta, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De "a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul". Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke. "Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk" – nyilatkozta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »