Elemzők: Drucker gyengének bizonyult a feladatához

Elemzők: Drucker gyengének bizonyult a feladatához

Elemzők és a politológusok szerint Tomáš Drucker (Smer-jelölt) válságmenedzserként csődöt mondott, és alábecsülte a belügyminiszteri poszt súlyát. Tibor Gašpar érinthetetlensége komoly gyanút kelt azzal kapcsolatban, milyen botrányokat takargathat a főrendőr.

Pavol Baboš politológus szerint Tomáš Drucker távozása meglepő. „A miniszternek nincs érzéke a politikai és a társadalmi felelősségvállaláshoz. Tibor Gašpar menesztése ugyanis nem arról szólt, van-e bizonyíték arra, hogy hibázott a rendőrfőkapitány, hanem sokkal inkább arról, hogy a nyilvánosság jelentős része nem bízik benne, és hogy a miniszter valóban vissza akarja-e szerezni a nyilvánosság bizalmát, vagy sem. Ő pedig feladta a harcot” – hangsúlyozta Baboš. A politológus úgy véli, Druckernek kellett volna annak a krízismenedzsernek lennie, aki megoldja ezt a problémát és megnyugtatja a kedélyeket, ugyanakkor ő kevésnek bizonyult.

Grigorij Mesežnikov szerint bár Tomáš Drucker állítja, ha egyértelmű bizonyítékai lettek volna arra, hogy Tibor Gašpar hibázott, leváltotta volna az országos rendőrfőkapitányt. „Valójában Drucker képtelen volt meneszteni a főrendőrt, gyengének bizonyult a feladatra. Valószínűleg a Smer csúcsvezetése megértette Tomáš Druckerral, hogy Tibor Gašpar érinthetetlen. S miután ezt a miniszter is felfogta, tétlenségét azzal indokolta, hogy nem talált okot a rendőrfőkapitány menesztésére” – magyarázta a távozó belügyminiszter lépéseit az elemző.
 

Ráadásul Gašpar sem kínálta fel a távozását. „Úgy vélem, Drucker alábecsülte a belügyminiszteri poszt súlyát, ahogyan azt sem tudatosította, Tibor Gašpar a Smer milyen erős támogatását élvezi” – mondta Mesežnikov. Az elemző szerint Drucker döntésében közrejátszott a polgári társadalom ereje is, hiszen megértette, nem maradhat a belügy élén, ha Gašpar is funkcióban marad. „A tiltakozó, tüntető nyilvánosság nyomását, a sajtó össztüzét valamint a személyes botrányát, illetve felesége telekvásárlási ügyét is mérlegelte, mielőtt a távozás mellett döntött” – véli Grigorij Mesežnikov.

Ennél is messzebbre megy Ján Baránek, a Polis ügynökség elemzője, aki szerint a legfrissebb események arra utalnak, hogy Tibor Gašpar az ország legfontosabb embere. „Tibor Gašpar pozícióban maradása kétségeket kelt, és teret ad a spekulációknak, hogy milyen botrányok, visszaélések kerülnének napvilágra az eltávolítását követően” – magyarázta Ján Baránek. Arra is emlékeztetett, hogy a kettős gyilkosság után távozott a belügyminiszter, a kormányfő, átalakították a kormányt, miközben Gašpar menesztése az első követelések egyike volt.

Grigorij Mesežnikov szerint egyébként Drucker távozása – aki még egy hónapot sem bírt ki a belügy élén –, azt fogja sugallni, hogy ez a kormány nem stabil, csak a Smer csúcsvezetőinek hatalmi ambíciói tartják életben. Negatív hatással lesz a koalíciós partnerekre is. „Bár meggyőződésem, hogy a Smer nem menne bele abba, hogy a belügyet átvegyék a koalíciós partnerek, Gašpar menesztésének kérdése félóra alatt megoldódna, ha a tárca élére olyan ember kerülne, aki nincs lekötelezve a Smernek, vagy nem lenne lojális Robert Fico pártjához” – zárta Mesežnikov.

Az elemzők abban egyetértettek, hogy Drucker távozása nem csillapítja le a kedélyeket, és a társadalmi nyomás folytatódni fog. Újabb tüntetésekre és egyéb nyomásgyakorlásra is számítani lehet. (ie, TASR)
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »