Elemzők: tovább csökkenhet a munkanélküliség

Elemzők: tovább csökkenhet a munkanélküliség

POZSONY. Az elemzők szerint Szlovákiában az elkövetkező hónapokban tovább csökkenhet a munkanélküliség. Az erőteljesebb csökkenésnek egyedül a munkakeresők képzettségi szempontból nem megfelelő struktúrája szab gátat.

A szakértők szerint a februári 5,72 százalékos munkanélküliségi arány elsősorban a szlovák gazdaság növekedésének köszönhető, viszont az előző évekhez képest az utóbbi hónapokban a csökkenés némileg lassult. „A februári csökkenés az idénymunkát leszámítva megközelítőleg azonos volt az előző két hónap eredményével. Az elmúlt év tavaszi és nyári eredményeivel összehasonlítva viszont a csökkenés dinamikáját tekintve némi visszaesés figyelhető meg, ami főként éves szinten mutatkozik meg. Az utóbbi hónapokban a visszaesés oka főképpen a munkaerő kínálatban keresendő” – magyarázta źubomír Koršňák, au UniCredit Czech Republic and Slovakia elemzője.

A munkaerőpiac fejlődése viszont összhangban van a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) előrejelzéseivel. „A tartósan munka nélkül lévő munkakeresők számát illetően szintén csökkenés mutatkozik. Rohamosan emelkedés tapasztalható az átképzésre jelentkezők számában is” – nyilatkozták az NBS elemzői. A munkakeresők létszámának havi csökkenése az elemzők szerint elérte a 4 300 személyt. „A nevezett csökkenés felét viszont nem az új munkahelyek létesítése, hanem az adminisztratív szempontok miatt a rendszerből kiiktatott személyek száma indokolhatja”, de a nemzeti bank elemzői nem zárták ki, hogy a csökkenő trendnek az első negyedévben a nevezett hatástól mentesen is meg kellene maradnia.

A betöltetlen állások száma szintén elérte a történelmi maximumot. „Az elmúlt év hasonló időszakával összehasonlítva közel kétszeresére nőt a betöltetlen állások száma” – nyilatkozta Koršňák.

Amennyiben a hivataloknak minden egyes betöltetlen állást sikerülne hazai munkaerővel lefedni, a munkanélküliség 3 százalék alá csökkenne. „A felkínált betöltetlen állások ugyanis nem mindig felelnek meg a munkapiac kínálatának. Főként az ország délnyugati részére összpontosulnak, ahol viszont nem található elegendő létszámú munkanélküli, hogy az igényeket kielégítsék” – figyelmeztet Koršňák.

Az elemzők szerint a piac továbbra is pozitívan kellene, hogy alakuljon. „Az egyre növekvő gazdaság újabb munkahelyeket kellene, hogy teremtsen, és a munkanélküliséget a jövőben történelmi minimumra kellene, hogy szorítsa. Mindemellett továbbra is fennáll, hogy Szlovákia régióinak többségében nem a meglévő új munkahelyek alacsony száma gátolja a munkanélküliség csökkenését, hanem éppen az álláskeresők nem megfelelő struktúrája” – zárta le a témát Koršňák.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »