Életfogytiglanra ítélték a dunaszerdahelyi rémet

Életfogytiglanra ítélték a dunaszerdahelyi rémet

NAGYSZOMBAT. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a dunaszerdahelyi Ladislav M. kétszeres gyilkost a Nagyszombati Járásbíróság. A tettes a vádirat szerint 2015 elején szülővárosában brutálisan meggyilkolta az 55 éves Máriát, s ugyanezen év végén a 63 éves Ferencet.

A tettes büntetését szigorúan őrzött fegyházban kell, hogy letöltse. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a tettes élt a fellebbezés jogával.

A nő meggyilkolását tagadta

Ladislav M. bilinccsel a kezén hallgatta a verdiktet, ugyanis a  Büntetés-végrehajtási Intézmények Országos Parancsnokságának (ZVJS)  tagjai szerint bilincs nélkül a tárgyalóteremben is veszélyes lehetett volna. A bírósági tárgyalás során Ferenc meggyilkolását a tettes bevallotta.

A nő meggyilkolását, aki állítólag kabátja villámzárát kellett volna, hogy kicserélje, tagadta. A bíróság hosszas bizonyítási eljárás során a korábbi gyilkosságban is bűnösnek találta. A számos közvetett bizonyíték mellett a gyilkosság helyszínén rögzített vérminta DNS vizsgálata is ellene szólt. A gyilkosság mindkét esetben anyagi indíttatású volt, mivel a munkanélküli tettesnek pénzre volt szüksége. Bár a 35 éves Ladislav M. tagadta, hogy kábítószert használna, a vizsgálat során a szervezetében nagy mennyiségű metamfetamint találtak.

Különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok

A szakértők szerint a vádlott bűncselekményekkel kapcsolatos fejlődési prognózisa kedvezőtlen, csakúgy mint a társadalmi beilleszkedést érintő előrejelzés. „Az ilyenfajta büntetés kiszabása a társadalom védelmét szolgálja, ugyanis a bíróság szerint semmi remény arra, hogy a tettes 25 év szabadságvesztéssel megnevelhető lenne” – nyilatkozta a kiszabott életfogytiglani büntetés indoklása során a Nagyszombati Járásbíróság szenátusának elnöke.

Mindkét dunaszerdahelyi gyilkosságot különös kegyetlenség jellemzi. Az agyonvert és agyonszurkált Mária többek közt koponyatörést is szenvedett. Ferencet 49, a fejét, nyakát és a kezét ért késszúrással gyilkolta meg, majd azzal a céllal, hogy felgyújtja, élelmiszerfóliába csomagolta. A rendőrség már 2015 januárjában, az első gyilkosság idején is Ladislav M-et gyanúsította, de ahhoz, hogy bíróság elé állítsák, akkor még nem volt meg a megfelelő mennyiségű bizonyíték.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »