Elhunyt Benkő Géza színművész

Elhunyt Benkő Géza színművész

Tragikus hirtelenséggel elhunyt vasárnap Benkõ Géza színmûvész. Színházi próba közben, Szerencsen érte a halál.

„Sajnálattal tudatjuk, hogy kiváló színészünk, Benkõ Géza 48 éves korában, a mai napon tragikus hirtelenséggel elhunyt a Sári bíró színdarab fõpróbahetének elsõ napján. Õszinte részvétünk a családnak” – közölte a Külhoni Magyar Nemzeti Színház.

Benkõ Géza 1969. október 28-án született Kiskövesden. Királyhelmecen érettségizett, majd színészdiplomát szerzett Pozsonyban. A szlovákiai magyar színházak, a  Komáromi Jókai Színház, a Kassai Thália Színház és a SZEVASZ Színház mellett játszott Gyõrben, Nagyszombatban és másutt. Több szlovák filmben kapott nagyobb szerepeket is. Beckett Godot-ra várva címû abszurdjában nyújtott teljesítményéért a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján elnyerte a legjobb alakítás díját, majd az idén a legjobb férfi mellékszereplõét is elnyerte a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház Bányavakság címû elõadásában nyújtott alakításáért.

Hírdetés

Fõbb színházi szerepei: Venticello (Peter Shaffer: Amadeus); Csongor (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde); Orgon (Molière: Tartuffe); Bajkhállóy Richard huszárkapitány/Kleisermann Mihály jegyvizsgáló (Parti Nagy Lajos: Ibusár); Portos (Alexander Dumas: A három testõr); Õrnagy (Örkény István.: Tóték); Partjelzõ, szappan (Egressy Zoltán.: Sóska, sült krumpli), Postás (Örkény István: Tóték), Lucky (Samuel Becket: Godotra várva), Truffaldino (Carlo Goldoni: Két úr szolgája), Ripafratta lovag (Carlo Goldoni: Mirandolina), Billy (Dale Wassermann: Kakukkfészek), Edmund Tyrone (Eugene ONeill: Utazás az éjszakába), Schweizer (Friedrich Schiller: Haramiák), Színész (Milan Lasica–Július Satinský: Barátunk René). Monodráma: Samko Tale (Daniela Kapitáòová: Temetõkönyv).

Bocsárszky Attila, a Külhoni Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatója a nagy tehetséggel megáldott színészének, Benkõ Gézának délelõtt bekövetkezett halála kapcsán portálunknak elmondta: „Színtársulatunkkal ma tíz óra körül Szerencsen a Sári bíró címû darabot próbáltuk, amelynek a címszerepét játszotta Géza. Péntekre idõzítettek a bemutatót. Próba közben összeesett, elvesztette az eszméletét. Elõbb az édesapám próbálta õt feléleszteni, majd a helyszínre kihívott mentõk negyven percen át próbálták õt visszahozni, de sajnos, nem jártak sikerrel. Állítólag tüdõembólia, egy vérrög okozta a halálát. Számunkra annál is megrázóbb mindez, mert nekünk, kollégáinak sosem panaszkodott az egészségi állapotára, sporttevékenységgel is õrizte az erõnlétét és az egészségét. Egy istenadta tehetséggel megáldott színmûvészt vesztettünk el, akit színházunk a saját halottjának tekint. Részvétünk a családjának!“. 

Benkõ Géza portálunknak többször is nyilatkozott. Életének egyik meghatározó elõadása A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd volt. Alább a darab kassai elõadásáról készült beszámolót láthatják, ezzel búcsúzunk a színmûvésztõl.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »