Elhunyt Ökrös Oszkár

Meghalt hétfőn Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész – közölte Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke a Facebook-oldalán.

A bejegyzésben azt írta, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája hétfőn reggel, váratlan hirtelenséggel hunyt el. Családja a későbbiekben értesíti az ismerősöket a temetés időpontjáról.

Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész 6 éves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel – Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes – szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnámon át Ausztráliáig – idézi fel az MTI.

1974-ben szólistaként meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palladiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker és Tom Jones. A kritikák „a cimbalom Liszt Ferenceként” emlegették. Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája.

http://mno.hu/

1990-ben jelent meg első önálló felvétele A cimbalom varázslója címmel. Mellette számos felvétel készítésénél szerepelt közreműködőként, majd 2002-ben megjelent második önálló albuma, amely A cimbalom Paganinije címet viseli.

Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt, a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája volt.

Magyar Örökség-díjas, A 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át. A zenekarral fellépett többek közt a lisszaboni világkiállításon, a párizsi Palais de Congressben és Hollywoodban is.

1995-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2001-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »