Elhunyt Verestóy Attila szenátor

Elhunyt Verestóy Attila szenátor

Szerdán, 63 éves korában elhunyt Verestóy Attila, az RMDSZ szenátora. A szövetség saját halottjaként tekint az elhunyt politikusra.
A politikus rákban szenvedett, Bécsben kezelték – számolt be a Hotnews hírportál. A székelyudvarhelyi születésű politikus 1990 óta megszakítás nélkül tagja volt Románia parlamentjének.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szerdán a médiának nyilatkozva elmondta, Verestóy Attila hónapok óta súlyos betegségben szenvedett, Bécsben kezelték, ott hunyt el. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, hogy a szenátor kedd este halt meg.

Hírdetés

A vegyész végzettségű Verestóy Attila 1990 óta volt Hargita megye RMDSZ-es szenátora, és hosszú ideig az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. Üzletemberként is jelentős tevékenységet fejtett ki, vagyonát a Capital című gazdasági folyóirat tavaly 48-50 millió euróra becsülte.

Verestóy Attila 1954. március 1-jén született Székelyudvarhelyen. Nős volt, egy gyermek édesapja, két unoka nagyapja. Tanulmányait szülővárosában kezdte, a Bukaresti Műszaki Egyetemen tanult vegyészmérnöknek. 1999-ben lett a kémiai tudományok doktora. 1989 előtt gyakorlómérnökként dolgozott Gyergyószentmiklóson, majd Székelyudvarhelyen. Tanársegéd volt a Bukaresti Műszaki Tudományegyetemen, majd a Bukaresti Szervetlen Vegyipari Kutatóintézet tudományos kutatója.

1990-et követően a Nemzeti Megmentési Front tanácsosa, Király Károly alelnök irodája szakértőcsoportjának tagja. 1990 február-májusában az Ideiglenes Nemzeti Egységtanács tagja, a Kisebbségi Bizottság elnöke. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »