Elképesztő hőség tombol az Egyesült Államokban

Elképesztő hőség tombol az Egyesült Államokban

PHOENIX. Hõség tombol az Egyesült Államok déli és délnyugati államaiban, Kalifornia egyes vidékein 53 Celsius-fokot mérnek.

A leginkább Új-Mexikóban, Arizonában, Nevadában, Kaliforniában szenvednek a hõhullámtól.     

Az arizonai Phoenixben 50 Celsius-fokot, a nevadai Las Vegasban 45 fokot mérnek. A kaliforniai Halál Völgye nemzeti parkban 52 fok van. Az American Airlines légitársaság a hõség miatt mintegy negyven járatot törölt a phoenixi repülõtéren, ahol hétfõ estére megbénult a forgalom. A phoenixi boltokban sok helyütt a kilincseket letakarják, hogy ne okozzanak égési sérüléseket. A televíziókban és rádióadásokban szakértõk arra hívják fel a figyelmet, hogy kisgyermekeket ne vigyenek a játszóterekre, mert megéghetnek a tüzesre forrósodott játékoktól.   

Utah államban arra figyelmeztetik a hegymászókat és a kirándulókat, hogy a nagy hõség miatt kifejezetten veszélyes a sziklás, vagy a sivatagos vidékekre indulni.  

A kaliforniai Los Angelesben Eric Garcetti polgármester hivatala bejelentette: mintegy tucat olyan helyiséget nyitnak meg a városban, ahol a légkondicionált otthonokkal nem rendelkezõk hûsölhetnek.   

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint szerdáig semmiképpen nem enyhül a hõség, sõt, a San Fernando völgyben például várhatóan évszázados rekord dõl meg. Kalifornia északi vidékén ugyanakkor tarlótüzek lobbantak lángra.

Beindult a "hõturizmus" a kaliforniai Death Valleyben

A tikkasztó hõséggel együtt az európai turisták is megérkeztek a kaliforniai Death Valleybe (Halál-völgy), hogy emberpróbáló kalandban legyen részük az Egyesült Államok legforróbb vidékén.

A szélsõséges forróság a helyieket arra sarkallja, hogy az épületekben keressenek menedéket a perzselõ napsütés elõl, a turisták egy része azonban alig várja, hogy nekivágjon a Föld egyik legforróbb területének számító száraz, sivatagos vidéknek.

A park bejárata melletti Panamint Springs Resort üdülõben július és augusztus között indul be igazán a szezon. Az éttermet, benzinkutat és kempinget is magában foglaló üdülõt nyaranta elárasztják a német, francia, svéd és egyéb európai országokból érkezõ turisták, hogy megtapasztalják az Európában ismeretlen hõséget.   

"Néhány ember úgy véli, hogy ilyen idõben a szabad ég alatt tartózkodni szenvedés. Mások azonban egészen eufórikus állapotba kerülnek tõle" – mondta Ed Carreon Los Angeles-i fotográfus, aki maga is rendszeresen felkeresi a parkot a nyári hónapokban.   

A Halál-völgyben az éves csapadékmennyiség kevesebb mint 50 milliméter, mivel a völgyet az óceán felõl övezõ hegyláncok feltartóztatják a nedves légtömegeket. Az 1994-ben nemzeti parkká nyilvánított terület változatos geológiai múltjának köszönhetõen különleges természeti képzõdményekben is páratlanul gazdag. Ezek egyike a szikladarabokkal tarkított Racetrack Playa.   

A Halál-völgybõl indul a világ egyik legkeményebb kihívásának tartott, 217 kilométeres Badwater ultramaratoni futóverseny, mely az Egyesült Államok legmélyebb pontjáról, a tengerszint alatt 81 méteres magasságon elterülõ Badwaterbõl indul és a 2530 méter magas Whitney-hegy lábánál ér véget, a rajt idén július 10-én lesz. A résztvevõknek 60 óra alatt kell teljesíteniük a távot.

Pokoli hõség tombol Japánban is

Csaknem hétszáz embert szállítottak kórházba a múlt héten Japánban súlyos hõguta tüneteivel, ketten közülük meghaltak – közölte kedden a japán tûzoltóság, amely részben a mentõszolgálat szerepét is ellátja.

Százzal többen kényszerültek kórházi kezelésre túlmelegedés miatt, mint az elõzõ héten. Egyeseknek közülük olyan súlyos az állapotuk, hogy több mint két hétig kórházban kell maradniuk.   

Az esõs idõszak beköszönte ellenére a múlt héten Japán nagy részén pokoli hõség volt, a hõmérséklet árnyékban sok helyütt – Tokióban is – tartósan meghaladta a harminc Celsius-fokot. Májusban két nõ halt meg a hõség miatt.   

Tavaly több mint százan haltak meg Japánban a nagy hõségben, több tízezren kerültek kórházba. A halálos áldozatok több mint fele 65 évnél idõsebb volt. Sokan otthonukban kaptak hõgutát, mert nem akarták bekapcsolni a légkondicionáló berendezést.   

A mentõszolgálat korábban arra kérte a szigetország lakóit, hogy vegyék komolyan a nagy hõség okozta veszélyt, töltsenek több idõt árnyékban, és folyamatosan igyanak sok vizet kisebb adagokban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »