Elkerülhetetlen a vegyi üzem robbanása Houston mellett

Elkerülhetetlen a vegyi üzem robbanása Houston mellett

Alighogy fellélegzett Houston lakossága a soha nem látott erejű esőzés és a javuló időjárás nyomán, újabb tragédia fenyegeti a texasi nagyvárost. A Houston melletti Crosbynál található Arkema vegyi üzemben a mérhetetlen mennyiségű csapadék hatására leállt a gépek hűtési rendszere, ami katasztrófához vezethet. A BBC azt írja, a vállalat maga közölte: elkerülhetetlen a robbanás, ugyanis képtelenség jelen körülmények közepette helyreállítani a hűtőrendszert.

Az Arkema üzem pénteken már azelőtt leállt, hogy a Harvey hurrikán elérte volna a szárazföldet. Miután a gyárban a víz szintje a folyamatos esőzés hatására elérte a 102 centimétert, megszűnt az elektromos ellátás, és a tartalék generátorok is tönkrementek. Az üzem különböző gyógyszeriparban használt szerek mellett más vegyi termékeket is gyárt, melyek magas hőmérséklet mellett veszélyessé válhatnak.

http://mno.hu/

 

Richard Rowe, a gyár vezetője a Reutersnek azt mondta, ha lángra kap a telep, az olyan fekete füstöt okoz majd, mely az emberi szemre, bőrre ártalmas. – A vízszint megemelkedése miatt nem tudjuk megakadályozni a robbanást – nyilatkozta kétségek között Rowe.

A gyári dolgozók utolsó körét kedden evakuálták, ahogyan a környék lakóit is kitelepítették az üzem 2,4 kilométeres körzetében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »