Ellenőrzik az Anonymous hazai tagjait

Ellenőrzik az Anonymous hazai tagjait

Ellenőrzik a magyar hatóságok a nemzetközi hackerszervezet, az Anonymous ismert itthoni tagjait. A Fidesznek és a miniszterelnöknek címzett videón a fenyegető álarcos helyett nyelvgenerátor beszél. A visszavezetett IP-cím külföldi, ám a nyomozók vélhetően nem jutottak el a feladóig.

Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) a nemzetközi hackerszervezet, az Anonymous nevében közzétett videó miatt. A felvételt még december 15-én a Daily News Hungary nevű portálnak küldött e-mailhez csatolták a feladók. Ezt a levelet vezették vissza egy külföldön bejegyzett IP-címhez, ám tovább nem jutottak a nyomozók. Az IP-címhez tartozó számítógépet (laptopot, okostelefont) egyelőre nem találják.

Nyelvgenerátor olvassa fel a szöveget

A több mint kétperces videón az Anonymous logója előtt egy jellegzetes álarcot és kapucnis pulóvert viselő – a keze formája alapján – férfi szerepel, aki egy papírlapról olvassa be az üzenetet. Legalábbis első pillanatra úgy tűnhet, hogy ő olvassa, de egy úgynevezett etikus – azaz a hatóságokkal együttműködő – hacker lapunknak azt mondta, egyértelmű, a szereplő helyett nyelvgenerátor beszél. Az is kivehető a felvételen, hogy az amerikai angol szöveg legalább két helyen vágott, tehát szerkesztett hangfelvételről van szó.

A YouTube-ra egyébként csak december 23-án feltöltött videó szerint azért is akarják megbüntetni a kormányt és a Fideszt, mert diktatúrát épít az országban, és az országot bűnözők irányítják – legalábbis az Anonymous véleménye alapján. Egyebek között a sajtószabadság korlátozását, a kerítésépítést, a kormány menekültpolitikáját, a romák és a homoszexuálisok kormányzati kezelését is bírálja a szöveg. Azt is Orbán Viktor szemére veti a „felolvasó”, hogy trükköket használt a választások megnyerésére, megsérti a szólásszabadságot, valamint az állampolgárok pénzét ellopja. „Azt hiszik, hogy mindent megtehetnek. Az a munkánk, hogy bebizonyítsuk: nincs igazuk” – szól a szöveg. Az Anonymous mindezek miatt „háborút hirdetett a magyar kormánypárt, a Fidesz ellen. A támadások a hét minden napján, a nap 24 órájában zajlanak majd, egészen addig, amíg nem történik radikális változás az országban” – fejeződik be az üzenet.

Nem lehet hiteles a videó

Mint ahogy azt a Népszabadság korábban megírta, a videó miatt soron kívüli figyelmeztetést és a védekezést segítő tájékoztatást adott a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a kormányszervek informatikusainak.

Bencsik Balázs, az intézet vezetője az internetezők széles táborához hasonlóan fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. Az üzenet ugyanis nem az Anonymous-csoport által használt hivatalosnak számító csatornán jelent meg.

Ugyancsak kétségei vannak az üzenet hitelességét illetően az Anonymous Operation Hungary nevű magyar csoportnak. Facebook-oldalukon azt írták: „Nincs hivatalos vagy Offical nemzetközi vagy magyar csatorna, bárki, bárkik lehetnek Anonok, nem mi vagyunk a kizárólagos magyar Anonymous, mi egy csoportosulás vagyunk 2011 óta. A másik dolog, az anonimitás miatt az Anonymous névvel nagyon sok manapság a visszaélés, rengeteg dezinformációt szórnak az Anon nevében a titkosszolgálatok, vagy akár az IS” (utalás az Iszlám Állam terrorszervezet angol rövidítésére – a szerk.). „Sok sikert, ha valóban van a fenyegetés mögött potenciál, bár akkor fordítva történt volna, előbb egy oldal bevétele, majd azon publikálni a videót, de nem ítélkezünk, we are legion, csak féltjük az újakat…”

Ellenőrzik a magyar tagokat

A nyomozásra rálátó forrásunktól megtudtuk, a mostani fenyegető videó kapcsán a hatóság emberei ellenőrzik az Anonymous összes ismert magyar tagját. Azokat is, akik karácsony előtt ételt osztottak Budapesten. Az Anonymous–Rendszerhiba Akciócsoport ételosztásának fotói csak kedden kerültek fel a közösségi portáljukra. Az ellenőrzésre annak ellenére sor kerül, hogy lapzártáig nincs arra utaló adat: a videófenyegetéshez köze volna az Anonymous magyar csoportjainak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »