Ellenzéki matematika

Ellenzéki matematika

A hét végén, április 8-án tartják a nyolcadik parlamenti választást Magyarországon a rendszerváltás óta. A voksolás tétjét eltérően magyarázza a kormánypárt és az ellenzék.

Az ellenzéki térfélen április nyolcadikát sokan a taktikai szavazás napjának tartják. Megkezdődött a számolgatás, mivel a Fideszt csak együttműködéssel, összehangoltan tudja az ellenzék megállítani. Az ellenzéki koordinált indulás azonban döcögve halad: sem a stratégia, sem a kommunikáció nem egyértelmű – a kaotikus helyzet nem segít a választóknak. Az ellenzéki pártok attól is tartanak, hogy csökken a befolyásuk az ellenzéki riválisokhoz képest. Valószínű, hogy lesz olyan párt, amelyik kampánytámogatást vagy képviselői helyet veszít; viszont annak is nagy a kockázata, hogy a választók azt a pártot büntetik, amelyik kimarad az ellenzéki koordinált indulásból, vagy az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartja a választóit. 199 országgyűlési képviselői helyért folyik a küzdelem. 106 képviselő egyéni körzetből jut be, 93 pedig párt- (vagy nemzetiségi) listáról.

A választóknak nyújtott ellenzéki útmutató lényege: mindenki menjen el, hiszen az alacsony részvétel a Fidesznek kedvez – abszolút többsége akkor kerülne veszélybe, ha a részvételi arány meghaladná a 70 százalékot. A két szavazatot – pártlistára és egyéni jelöltre – meg lehet, és helyenként meg is kell osztani: listán lehet a kedvenc pártra szavazni, egyéniben viszont a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, hogy ne aprózódjanak el a szavazatok.

Többen megpróbálják kiszámolni, ki lehet a legesélyesebb ellenzéki jelölt, de a civilekhez és a pártokhoz köthető internetes oldalak, táblázatok ajánlásai mögött levő módszertan és logika nem minden esetben világos.
 

Az egyik ilyen ellenzéki szavazóknak segítséget nyújtó kutatás a Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom oldalán található – részletes magyarázatokkal, de nem terjed ki az összes körzetre. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az országos koordináció élére állt, és a rendszervaltas2018.hu oldalon mutatja, ki lehet az esélyes jelölt, és a nemzeti minimum, a rendszerváltás 12 pontját közli.

A V18 csoport konzervatívok, szociáldemokraták, liberálisok elegye (Andor László, Balázs Péter, Bárándy Péter, Bod Péter Ákos, Göncz Kinga stb.) azért kampányol, hogy a választáson minél több állampolgár vegyen részt. A V18 is összeállította a legesélyesebb ellenzéki jelöltek listáját – Márki-Zay Péter fényképével jelzik a közös pontokat, a rendszervaltas2018.hu oldalon pedig a V18 logója szerepel a közös támogatással legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelölt mellett.

A Jobbikhoz köthető az Iránytű Intézet, kireszavazzunk.hu térképen a főváros kivételével a Jobbikot tekinti a Fidesz fő riválisának – a kutatás eredményeit a Magyar Nemzetben közölték. A taktikaiszavazas.hu oldal gazdája Sanyó Ádám adatelemző egy multinál politikai és civil aktivistaként tevékenykedik, a mandátumbecslés a hobbija. A 106 egyéni mandátum sorsáról mutat előrejelzéseket; külön kiemeli a szoros választókerületeket.

Jobb híján mindenki a közvélemény-kutatásokra támaszkodik. Pár nap múlva kiderül, hány képviselői helyet hoz a matek és a taktika.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »