Elődeivel találkozott Andrej Kiska államfő

Elődeivel találkozott Andrej Kiska államfő

POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök ismét ebédre hívta elődeit, Rudolf Schuster és Ivan Gašparovič volt államfőket. Az újévi ebédek hagyományát mindhárman dicsérték, viszont annál kevésbé az állami kitüntetéseket, illetőleg Kiska megjegyzéseit, aki maffiaállamnak titulálta Szlovákiát.

Az ebéd alkalmával a társaság a külföldi utakról, az olimpiáról, illetőleg a koalíción belüli viszonyokról is szót ejtett, viszont ambícióiról sem Schuster, sem Gašparovič nem kérdezte Kiskát, nem beszéltek arról, indul-e ismét a tisztségért.

 „Nem kérdezték meg, jelöltetem-e magam újra. Legkésőbb szeptember végéig nyilatkozom az ügyben” – jelentette ki Kiska. Elismerte, az utóbbi napok történései, a közte és Robert Kaliňák belügyminiszter között kirobbant nyílt harc folytatása kicsit újra új energiákkal töltötte fel.

A kiosztott kitüntetésekért Schustertől is megkapta a bírálatot,  aki kifogásolta, hogy a kitüntetések kiosztásába a kormány nem szólhatott bele. Véleménye szerint a kormánynak szót kellett volna kapnia. Az új állami kitüntetések létrehozását is ez ösztönözte, melyet ezentúl a kormányfő és a házelnök ítél oda. „Nem tudom, konkurens cégekről van-e szó… Az állami kitüntetéseket törvény szabja meg, s ezen nem kellene változtatni” – vélekedett Schuster. Kiska egyetértett, hogy az állam kitüntetések esetében a kormánynak is kellene, hogy bizonyos beleszólási joga legyen.

Gašparovič viszont azt vetette Kiska szemére, hogy maffiaállamnak nevezte Szlovákiát. „Nem értek egyet vele. Szlovákia nem érdemel ilyen jelzőt” – jelentette ki Gašparovič. Kiskát viszont emlékeztette a köztársasági elnök és a parlament, illetőleg a kormány közötti együttműködésre. „Nem vezethet jóra, ha az államfő, a parlament és a kormány közt nincs együttműködés. Az állam így nem gyarapodhat” – hangsúlyozta. Egyetértett azzal, miszerint a három alkotmányos szervnek azonos véleményen kellene lennie. „Az együttműködésnek funkcionálnia kell” – hangsúlyozta.

Az újévi találkozón az államelnökök kölcsönös „szurkálódása” sem hiányzott. Schuster az újévi ebédek hagyományát dicsérte, majd megjegyezte, Gašparovič nem tartott ilyen találkozókat. „Örülök, hogy lehetőségünk adódik évente legalább egyszer találkozni. Gašparovič úr ezt a lehetőséget nem adta meg nekünk, más gondjai voltak, nem vetem a szemére” – fogalmazott Schuster.

Gašparovič cáfolta, állítja, meghívta elődeit. „Két alkalommal is, Kováč urat többször is” – jegyezte meg. „Igen, meghívott a beiktatására” – folytatta Schuster, és ez Gašparovičot sem hagyta hidegen. „Találkoztunk, de Schuster úr drága szabadságokra járt, nem volt ideje, hogy Szlovákiában beszélgessen velünk” – védekezett Gašparovič. „Persze, a saját pénzemen utazhatok” – vágott vissza Schuszter.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »