Előre hozott választások lesznek Szlovákiában?

Előre hozott választások lesznek Szlovákiában?

POZSONY. Semmiféle koalíciós szerzõdés-kiegészítésre nem kerül sor addig, amíg az SNS Ján Richter munkaügyi miniszter fejét követeli. Ilyen helyzet alakult ki a kormánykoalícíóhoz tartozó pártok között röviddel azután, hogy az elnökeik ismét találkoznának egymással.

Elõre hozott választások lesznek – gondolták pár héttel ezelõtt a kormányválság kapcsán egyes ellenzéki politikusok. Ma már azonban az Irány-Szociáldemokráciából (Smer-SD), Most-Híd-ból és Szlovák Nemzeti Pártból (SNS) álló hármaskoalíción belül is felvetõdik ez a lehetõség – írja az Aktualit.sk internetes portál.

A három pártvezér a legutóbbi hivatalos találkozóján leszögezte: szeptember 1-én aláírnák a koalíciós szerzõdés kiegészítését. Az eredeti szerzõdést Andrej Danko, az SNS elnöke szeptember elsejével mondta fel.  

Robert Fico, Bugár Béla és Andrej Danko ma ismét találkozik egymással.

Az még nem nagyon derült ki, hogy pontosan mirõl is akarnak tanácskozni. A szerzõdés kiegészítésérõl ma délelõtt a koalíciós bizottság foglalkozik. ,

Eddig csak azt lehet tudni, hogy a Most-Hidat a tervezett találkozón  Ravasz Ábel alelnök, a Smer-SD-t pedig vélhetõen Igor Federiè, a kormányhivatal vezetõje képviseli. A tanácskozást kezdeményezõ SNS képviselõjének nevét titok fedi.

Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes, a Smer-SD másik alelnöke az Aktuality.sk portálnak elmondta: a bizottság még csak most alakul. „Azzal kapcsolatban több részlet még nem derült ki“ – tette hozzá.

Marek Maïariè kulturális miniszter, a Smer-SD alelnöke az Aktuality.sk-nak megjegyezte: mivel nem tagja az említett bizottságnak, még azt sem tudja, hogy már összeült-e.  

„E kérdésre csak akkor válaszolhatunk, ha a kiegészítés már elkészül“ –reagált a kérdésre, hogy a szociáldemokratáknak meg kell-e hátrálniuk  Andrej Danko elõl?

Keményfejû Danko

A koalíciós szerzõdés kiegészítésének esetleges aláírása elsõsorban attól függ, hogy az SNS elnöke továbbra is igényt tart-e bizonyos személycserékre. Ennek kapcsán Andrej Danko leggyakrabban azt szorgalmazza, hogy Ján Richter munkaügyi minisztert menesszék posztjáról.

Maïariè eközben azt állítja, hogy a Smer-SD nem látja Richter menesztésének okát.

„Ha bármelyik koalíciós párt az ellenzékkel együtt az egyik kormánytag menesztését indítványozná, az a koalíció végét jelentené“ – tette hozzá Maïariè.

Peter Pellegrini is hasonlóan látja a helyzetet. Nagyon negatív jelzésrõl beszél abban az esetben, ha az SNS Richter leváltása kapcsán összefog az ellenzékkel.

„Az komolyan veszélyeztetné a koalíció mûködését. Annak fatális következményei lennének“ – jelentette ki.

A nemzetiek még mindig nem rukkoltak elõ az új oktatási tárcavezetõ nevével, akinek szeptember elejétõl helyettesítenie kellene Peter Plavèant, erõsítette meg az ideiglenes tárcavezetõ, Gabriela Mateèná mezõgazdasági miniszter (az SNS jelöltje).


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »