Elszálltak az ingatlanárak, megtiltják a külföldieknek a vásárlást

Jacinda Ardern, Új-Zéland munkáspárti miniszterelnöke – aki csak október 26. óta tölti be posztját – egyik első intézkedéseként bejelentette: várhatóan jövő év elejétől megtiltják a külföldieknek, hogy ingatlant vásároljanak a szigetországban. A tilalom nem vonatkozik az ausztrál állampolgárokra – hiszen az új-zélandiak is mentesülnek az ottani korlátozások alól.

Hírdetés

Ardern már a választási kampányban azt ígérte, korlátozni fogja a külföldiek ingatlanvásárlását, hogy csökkentsék a keresletet, és – ahogy a kormányfő fogalmazott – megakadályozzák spekulánsokat az árak felverésében, végső soron pedig segítsék a „kiwiket”, vagyis az új-zélandiakat a lakásvásárlásban.

Az országban egy évtized alatt 50 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, ami mára politikai problémává vált, hiszen a nagyobb városokban gyakorlatilag megfizethetetlenné váltak a lakások, ugyanakkor fennáll egy ingatlanbuborék kialakulásának veszélye is. Az árakat elsősorban a gazdag ázsiai befektetők megjelenése húzta fel, bár ezt statisztikai adatok nem támasztják alá.

Bár Új-Zéland tagja a Csendes-óceáni Partnerségnek (TPP), a szabadkereskedelmi egyezmény épp újratárgyalás alatt van, miután Donald Trump amerikai elnök februárban kilépett belőle. Ez lehetővé teszi a wellingtoni kormánynak, hogy bevezesse a külföldiek ingatlanvásárlási tilalmát, anélkül hogy ellenlépésekkel vagy perekkel kellene számolnia. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »