Elszaporodtak az antiszemita támadások a franciáknál

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerdán a nemzetgyűlésben elítélte az „erőszakos és durva antiszemitizmus új formáját” két nappal azután, hogy egy kipát viselő kisfiút bántalmaztak Párizs egyik elővárosában. A franciaországi zsidó közösség szerint az elmúlt hetekben elszaporodtak a hasonló jelenségek.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyolcéves gyereket hétfő délután két fiatal elgáncsolta, majd megütötte az utcán Sarcelles-ben, amikor az különórára sietett. A 15 év körüli támadók nem mondtak semmi sértőt, nem loptak el semmit a gyerektől, akin jól látható volt a kipa. Az ügyészség az esetet antiszemita indítékkal magyarázta. A családjával rendszeresen zsinagógába jár kisfiú elmondta, hogy több felnőtt is szemtanúja volt a bántalmazásnak, de senki nem lépett közbe.

A francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben szerda délután elmondta: a kormány eltökélt és az antiszemitizmus elleni küzdelemhez új programot készít elő.

„A rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben bátran néven kell nevezni a dolgokat. Bátorság kell megnevezni, elismerni, igen azt, hogy az erőszakos és durva antiszemitizmusnak létezik egy új formája, amely egyre nyíltabb módon fejeződik ki hazánkban” – fogalmazott a kormányfő az azonnali kérdések órájában az alsóházban.

„Nem fogadhatjuk el, hogy franciák franciáknak essenek a vallási meggyőződésük miatt, nem fogadhatjuk el, hogy egy nyolcéves gyereket bántalmazzanak olyan külső jegyek miatt, amelyek a vallási hovatartozását jelzik” – tette hozzá.

Edouard Philippe, aki a felszólalása előtt konzultált a sarcelles-i zsidó közösséggel is, megerősítette, hogy a kormány néhány héten belül egy új tárcaközi programot indít el a rasszizmus és antiszemitizmus elleni oktatásról, amely „széleskörű és ambiciózus” lesz.

A kormányfő azt is jelezte, hogy ezentúl egy sértettnek lehetősége lesz – a brit modell alapján – minősítenie az ellene elkövetett támadás indítékát, annak érdekében, hogy az antiszemita támadásokat jobban „azonosítani” tudják a hatóságok. Franciaországban jelenleg ez nem lehetséges, kizárólag az ügyészség határozhatja meg egy bántalmazás esetén, hogy annak hátterében rasszista vagy antiszemita motiváció állt.

Emmanuel Macron államfő is elítélte a támadást, s úgy vélte a Twitterren: „amikor egy állampolgárt kora, hovatartozása vagy vallása miatt bántalmaznak, akkor az egész köztársaságot bántalmazzák”.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke konkrét intézkedéseket követelt „a radikális iszlám által hirdetett heves antiszemitizmus” ellen, míg Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője jelezte: „vérlázító, hogy egy gyereket vallása miatt bántalmaznak”.

Január 10-én a francia fővárosnak ugyanebben az északi elővárosában, amelyet kis Jeruzsálemnek is neveznek, és ahol elsősorban az észak-afrikai országokból származó szefárd zsidók élnek, egy zsidó lányt arcul csapott egy kapucnis támadó. A helyi zsidó közösség szerint antiszemita támadás történt, de akkor az ügyészség ezt nem találta megalapozottnak.

Franciaországban 2015-ben az antiszemita fenyegetések és támadások száma rekordot döntött, de a hivatalos adatok szerint 2016-ban 58 százalékos csökkenést mutatott, amit az előző kormány az antiszemitizmus és rasszizmus elleni kormányprogrammal magyarázott. Tavaly azonban ismét hét százalékos emelkedést mutattak a belügyminisztérium adatai.

 

 

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »