Élve elfogták a torontói gázolót, tízen meghaltak a támadás során

Élve elfogták a torontói gázolót, tízen meghaltak a támadás során

Tízre nőtt a torontói tömeges gázolás áldozatainak a száma. A hatóságok szerint nem ismert a támadás gyanúsítottjának indítéka, a 25 éves férfit elfogták.
Tízen vesztették életüket abban az incidensben, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros, Toronto Yonge utcáján. A sérültek száma tizenöt. Korábbi közlések kilenc halottról és tizenhat sérültről szóltak. A helyszínen készül képekből annyi derült ki, hogy a fehér színű jármű egy jó darabon a járdán is ment, s ott is elütött több embert.

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter kedd hajnali sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát, utalva arra, hogy elszigetelt esetről van szó. Ugyanezen az értekezleten Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke hozzátette: továbbra sem ismert a gázolás gyanúsítottjának indítéka, egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a Torontóban történteket.

Hírdetés

„Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – idézte a kormányfőt az MTI. A rendőrfőnök kiemelte: „az incidens határozottan szándékosnak tűnik”. 

Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított ismételten előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amivel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott és azt kiáltotta, hogy „öljetek meg”. Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

A nyomozók terrorizmust feltételeznek a kilenc ember életét követelő torontói gázolás valószínűsíthető indítékaként – jelentette ki egy amerikai biztonsági tisztségviselő. A névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint nincs ok azt feltételezni, hogy az incidens, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros Yonge utcáján, baleset lett volna – a CBC kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva úgy tudja, a gyanúsított nem köthető egy terrorista csoporthoz sem.

 

 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »