Elveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit

Elveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit

A Núbiai-sivatagban talált meteoritban lévő gyémántot svájci, francia és német szakértők vizsgálták meg még 2008 októberében Szudánban, és megállapították, hogy nagy valószínűséggel egy úgynevezett protobolygón – a fejlődés korai szakaszában lévő bolygón, előbolygón – keletkezett.

A meteoritban lévő gyémántokban olyan apró kristályok vannak, amelyeknek a kialakulásához nagyon magas nyomásra van szükség – emelte ki Philippe Gillet, a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. A kutatók kimutatták, hogy ezek a nagy gyémántok nem alakulhattak ki ütközés hatására, sokkal inkább egy bolygón belül történt növekedés során jöttek létre.

Gillet továbbá megjegyezte, hogy számításaik szerint 200 ezer bar nyomásra lenne szükség egy ilyen gyémánt kialakulásához, ez alapján pedig a titokzatos bolygónak legalább akkorának kellett lennie, mint a Merkúr, vagy akár a Mars.

Hírdetés

A szakértők úgy gondolják, hogy a kezükben tartják egy első generációs bolygó maradványát, egy olyan bolygóét amely ma már nem létezik, mert vagy megsemmisült vagy egy nagyobb bolygóba olvadta bele.

A németországi Münsteri Egyetem egyik független meteorit szakértője szerint a tanulmányhoz használt módszerek megbízhatóak, a következtetés pedig meggyőző. A megállapított magas nyomásra utaló jeleket a továbbiakban a gyémántot körülvevő ásványokban keresnek.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »