Emberi jogokra hivatkozva megtiltották Svédországnak, hogy kitoloncoljon egy veszélyes migránst

Emberi jogokra hivatkozva megtiltották Svédországnak, hogy kitoloncoljon egy veszélyes migránst

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nem engedélyezi Svédországnak, hogy kitoloncoljon egy, a skandináv állam hatóságai által az ország biztonságára nézve veszélyesnek tartott marokkói migránst hazájába – jelentette a TT svéd hírügynökség.

A marokkói állampolgár 2005-ben kapott tartózkodási engedélyt Svédországban. 2016-ban a svéd titkosszolgálat (SAPO) figyelmeztetett: a férfi veszélyt jelent az állam biztonságára. Idővel a bevándorlási hivatal kitoloncolásáról határozott, ezt a döntést később a migrációs ügyekben illetékes svéd törvényszék is fenntartotta.

A Marokkóból származó férfi a svéd hatóságok döntése ellen panasszal élt a strasbourgi székhelyű bíróság előtt. Arra hivatkozott, hogy miután potenciális terroristának bélyegezték őt Svédországban, hazájába visszatérve megkínozhatják és börtönbe vethetik. A svéd hatóságok viszont azzal érveltek, hogy az emberi jogok helyzete Marokkóban az utóbbi években lényegesen javult, ezért az észak-afrikai országból származó migránsok hazatoloncolása nem jelent veszélyt számukra.

Az EJEB ítéletében nem osztotta a svéd álláspontot, és megállapította, hogy Svédország megsértette a férfi kitoloncolására vonatkozó korábbi döntésével az emberi jogok európai egyezményének 3. cikkelyét, mivelnem zárható ki az embertelen bánásmód és a kínzás veszélye Marokkóban. Az EJEB döntése ellen nincs helye fellebbezésnek.

MTI

The post Emberi jogokra hivatkozva megtiltották Svédországnak, hogy kitoloncoljon egy veszélyes migránst appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »