Energia-újrahasznosító lépcsőt fejlesztettek ki kutatók

Energia-újrahasznosító lépcsőt fejlesztettek ki kutatók

SAN FRANCISCO. A lépcsõn való felfelé és lefelé haladást megkönnyítõ, energia-újrahasznosító eszközt fejlesztettek ki az amerikai Georgia állambeli Atlanta két egyetemének kutatói.

A PLOS ONE címû tudományos folyóiratban ismertetett eszköz külsõre olyan, mint egy hagyományos lépcsõ, ám a lépcsõfokok mindegyike rugókkal és nyomásérzékelõvel van felszerelve. Amikor az ember lefelé jövet rálép az egyik fokra, az lassan süllyedni kezd, mígnem egy szintbe kerül az alatta lévõvel, elraktározva az ember által termelt energiát.

A lépcsõfok egészen addig ebben a helyzetben marad, amíg valaki rá nem lép a felette lévõ fokra. Ekkor a lesüllyedt lépcsõfok – felhasználva a korábban elraktározott energiát – lassan emelkedni kezd, egy szintbe hozva az ember lábát a következõ lépcsõfokkal. Az eszközt rá lehet helyezni már meglévõ lépcsõsorokra.

Karen Liu, a Georgiai Mûszaki Egyetem munkatársának fejében azután született meg az okoslépcsõ gondolata, hogy látott egy bokapántot, amely képes elraktározni, majd késõbb felhasználni az energiát.

A kutató 72 éves édesanyja minden gond nélkül tud sétálni, ám a lépcsõzéssel meggyûlik a baja. Liu tudta, hogy az anyja nem fog felvenni speciális cipõt csak azért, hogy lépcsõt másszon, ezért úgy döntött, hogy csinál egy olyan lépcsõt, amely a bokapánt elvén mûködik.

"A segítségre szoruló emberek rendelkezésére álló jelenlegi megoldások elég drágák. A lifteket és lépcsõfelvonókat gyakran nem lehet beszerelni az otthonokba" – mondta Liu, aki az Emory Egyetem munkatársaival dolgozott együtt a projekten.

A kutatópáros szerint a fejlesztésük a várandós nõk, vagy a mûtét után lábadozó páciensek, egyszóval olyan emberek számára lehet hasznos, akiknek csak átmenetileg van szükségük segítségre a lépcsõzéshez, és nem kell véglegesen átalakítani az otthonukat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »