Energia? Válság?

Energia? Válság?

A minap a Facebook-on láttam egy Greenpeace-es bejegyzést, amiben azt ígérték, eloszlatják a megújuló energiákról szóló negatív tévhiteket… Ha feliratkozom a hírlevelükre. Tehát inkább tűnt a bejegyzés adathalász próbálkozásnak, mint valódi informálásnak. Nem is oszlott el általuk semmi, mert nem adtam meg a címemet.

Ehelyett álljon itt egy részlet a most megjelenő “Útmutató az Élethez a Föld nevű bolygón” című könyvemből:
“Energia. Napról napra azt halljuk a tévében, rádióban, hogy energiaválság van, fogyóban vannak a készletek. Ez pusztán félelemkeltés, amely féligazságon alapul. A fosszilis energiák, amelyek ráadásul szennyezik a környezetet, valóban fogyóban vannak. Még szerencse. Kár, hogy nem fogyott el előbb. Egyáltalán nem lenne szükség arra, hogy ezeket az energiákat használjuk. Egyrészt, mert használatuk az élővilág számára lakhatatlanná teszik a bolygót, másrészt, mert nem a többség, hanem szűk érdekcsoportok rendelkeznek felette.

Mi az, ami helyette van? Az egyik legfontosabb energiaforrás, amit ma ismerünk a geotermikus hőenergia. A Massachusets-i Technológiai Intézet 2006-os jelentése szerint 13.000 zetajoule geotermikus energia érhető el jelenleg a Földön. Ebből 2000 zetajoule könnyedén lecsapolható lenne javított technológiával.

Az összes ország teljes energia fogyasztása a világon évente körülbelül fél zetajoule, ami azt jelenti, hogy körülbelül 4000 évre elegendő energiát tudnánk nyerni csak ebből a forrásból.  És mint tudjuk, a Föld hőtermelése folyamatosan megújul, így ez az energia határtalan és örökös.

A geotermikus energia mellett még a nap-, szél-, hullám- és árapály energia-források is szintén kiváló lehetőségek a hatékony kihasználás és megfelelő technológia esetén. A napsugárzás a Föld felszínét évente 10.000-szer nagyobb mennyiségben éri, mint amennyi energiát a világ felhasznál.

Hírdetés

A probléma nem az elérhetőség, hanem a technológia, amellyel ezt a leghatékonyabban kihasználhatnánk, valamint az energiaszektor önös érdekei.

Kezdve az egyszerű fotocellás panelektől, amelyekkel energiát tudunk összegyűjteni akkumulátorokban, amit később saját célra használhatunk, egészen a naperőművek teljes skálájáig. Az új technológiák folyamatosan jelennek meg, amelyek javítják ezeket a lehetőségeket.

A szélenergia, amit gyakran neveznek gyengének és praktikátlannak, sokkal erősebb, mint azt a legtöbb ember gondolná. Az Amerikai Energia Hivatal tanulmányai szerint Texas államban, Kansas-ben és Észak Dakotában annyi elektromos áramot lehetne termelni, ami elég lenne az egész Egyesült Államok számára. Ennél még lenyűgözőbb a Stanford Egyetem kutatása, amely azt mutatja, hogy ha csak a 20%-át használnánk ki a bolygó szélerejének, az egész világ energiaszükségletét fedezné.

És akkor még ott van az árapály és hullám energia. Az árapály energiát az óceán árapály mozgásából nyerhetnénk turbinákat telepítve, amelyek felfogják ezt a mozgást, és energiát termelnek.  Ugyanígy a Golf Áramlat is megcsapolható, így Izland áramlatait és víz alatti áramlatokat is kihasználhatnánk.  Még hatékonyabb a hullám energia, melynek esetében az óceán felszíni mozgásából nyerhető energia. Ez körülbelül 80.000 Terra Watt Óra évente. Ez az egyetlen forrás 50%-át tudná fedezni a teljes bolygó energia-szükségletének.

Az árapály-, hullám-, nap- és szélenergia esetében nagyon fontos pont, hogy gyakorlatilag semmilyen előzetes energia-befektetésre nincs szükség, mint a szén, olaj, gáz, biomassza, hidrogén és minden más hasonló energiahordozó esetében. Természetesen az eszközöket le kell gyártani, de a tény akkor is az, hogy energiából bőség van ezen a bolygón.

Az egyetlen ok, amiért az emberek manapság azt hiszik, hogy hiány van belőle az, hogy a rendszer stratégiájának hajlama az, hogy hiányt teremtsen. Hiszen amiből sok van és ingyen elérhető, az nem képes profitot termelni.”

Both Gábor


Forrás:emberiseg.hu
Tovább a cikkre »