Ennyi volt, nincs több rezsicsökkentés

Hiába látnak lehetőséget a rezsicsökkentés folytatására a szakemberek – az egykori rezsibiztos szerint tévednek. A villamos energia és a földgáz ugyan hatósági áras, de a tűzifával fűtők helyzete romlik – ott ugyanis a szabad verseny miatt folyamatos a drágulás.

2006-ban 60 dolláros árfolyamnál 60 forint volt a gáz köbméterének ára, eközben 2017-ben 50 dolláros olajárnál fizettünk 101 forintot – nem érti a szocialisták képviselője, hogy miért nem mérsékelte a kormány a gáz árát, miközben a világpiaci árak csökkenő tendenciát mutatnak. Bangóné Borbély Ildikó szerint ráadásul a tűzifa folyamatosan drágul, így pont azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik amúgy is a leginkább kiszolgáltatottak.

A Fidesz állami kézbe vette a szolgáltatókat, tehát leegyszerűsítve: csak egy gombnyomásba kerülne, hogy a kormány úgy döntsön, hogy a rezsi csökkenjen Magyarországon. De ők más utat választottak, azt, hogy a haverokon keresztül ebből is milliárdokat tudjanak ellopni a magyar családoktól – mondta Bangóné.

Ugyanis a kormányközeli cégek egyre nagyobb szeletet birtokolnak a magyarországi áram- és gázellátásban.

Miközben a végső fogyasztói ár nem változott, idén január elsejével megváltoztatták az áram árnak a belső összetételét. Kevesebbet költünk és fizetünk a hálózat karbantartására, miközben az MVM-nek többet kell fizetni a szolgáltatónak, több kerül oda a fogyasztóktól. Ez erős összefüggésben van azzal, hogy Mészáros Lőrinc megvette Magyarország második erőművét a mátrait. Azt gondoljuk, hogy hamarosan az a nyereség, ami az MVM-nél képződik, át fog kerülni Mészáros Lőrinc tulajdonába – véli Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke.

Piaci elemzők elmondták, a földgáz ára 10-20, míg az áram 5-10 százalékkal csökkenthető lenne a világpiaci árak alapján. Ennek fő oka, hogy a 2013-as rezsicsökkentéskor a földgáz piaci jegyzési ára 26 euró volt, 2017 közepére azonban 15-16 euróra zuhant. A magyarországi fogyasztók azonban nem érzékelhettek változást.

Az egykori rezsibiztos szerint tévednek az elemzők.

2013–14-ben 25 százalékkal csökkentettük a háztartási áram és a gáznak az árát, és akkor pozicionáltuk magunkat. Azt hiszem, hogy a villany árában az ötödik vagy a hatodik legolcsóbbak vagyunk Európában, a gáz árában pedig a második és harmadikak, attól függ hogy benne van-e Belgrád, vagy csak Bukarest van utánunk – nyilatkozta Németh Szilárd.

Elemzők úgy kalkulálnak, hogy az év második felében emelkedni fog a gáz és az áram ára, de a kormány szerint nem adják fel a rezsicsökkentést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »