Ennyivel drágulhat a taxizás a fővárosban

Taxis tarifaemelésre számíthatnak a fővárosiak áprilistól. A részletekben még nem született megegyezés, egyelőre csak a lehetséges alternatívák ismertek. Minderről Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke beszélt a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A 2013-as taxirendelet szigorításai miatt annak idején 30-60 százalékos emelkedés következett be a tarifákban, ennek az oka az volt, hogy „alacsonyan voltak az árak; a fuvarszervezők diktálták a tempót az árak tekintetében és a fuvarozók alakították ki a kereslet-kínálatot” – emlékezett vissza a legutóbbi nagyobb mértékű tarifaemelésre a Kossuth Rádióban szerdán Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az utóbbi évekre vonatkozóan elmondta: nőtt ugyan a taxis vállalkozások száma, miután a bevétel és a működtetés is kiszámíthatóbbá vált, ugyanakkor mégsem lett annyival több taxi, hogy az utasigényeket teljes mértékben kielégítse. Mint kiemelte, a rendelési számok valóban emelkedtek, ám nemcsak a turizmus miatt, hanem mert a szolgáltatások színvonala is nagyot javult.

Budapest, 2016. május 3.A demonstráló taxis szervezetek konvoja a Lánchídon 2016. május 3-án. A taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakoznak vonulásos demonstrációjukkal a belvárosban.MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A részletekről szólva elmondta, hogy míg 2013 előtt 16 és fél év volt egy fővárosi taxi átlagéletkora, addig ez ma már a rendeleteknek és a szigorításoknak köszönhetően 5 és fél év. Jelentős költséget jelent a fiatal autók szakszervizelése, illetve a biztosítási díjak is 150-250 százalékkal emelkedtek a taxik tekintetében, „ami számunkra érthetetlen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezek alapján a vállalkozó nyilván meggondolja, hogy hány autót üzemeltet. „Ezeket a díjakat kénytelenek vagyunk mint vállalkozók valamilyen módon a fogyasztókra hárítani” – fűzte hozzá.

Metál Zoltán arra is kitért: egyetlen fővárosi taxistársaságnak sincsen saját autóparkja, hanem csak szolgáltatási szerződéseket kötnek a vállalkozásokkal, amelyeket a fent sorolt költségek valójában terhelnek.

A várható tarifaemelés az elnök szerint áprilisban esedékes. Úgy fogalmazott, valójában egy 10-15 százalékos korrekcióról van szó, amelyre jelenleg két alternatíva van: az egyik magasabb alapdíjjal, valamint mérsékeltebb kilométer- és várakozási díjjal, míg a másik mérsékeltebb alapdíjjal és komolyabb kilométer- és várakozási díjjal „operálna”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »