Erősen nyithatnak az európai tőzsdék

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 14 ponttal, a frankfurti DAX 38 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 21 ponttal emelkedik a nyitásban.

A piacokon lecsillapodóban van az észak-koreai rakétakilövés okozta idegesség, és a befektetők vásárlókedve megélénkült a vártnál jobb amerikai GDP-adatnak és a kedvező munkaerőpiaci statisztikáknak köszönhetően. A tőzsdék ezen kívül a Brexit-tárgyalásokra figyelnek, amelyek harmadik fordulója csütörtökön ér véget.

Forrás: AFP

Szerdán erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,38 százalékkal, a DAX 0,47 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,49 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,53 százalékkal ment föl.

A nagy ázsiai piacok eltérő irányban mozogtak. A tokiói Nikkei-225 0,85 százalékkal emelkedett a kereskedés vége felé a jó amerikai makroadatoknak köszönhetően. A szöuli Kospi viszont 0,4 százalékkal csökkent, mert a befektetők nyereségrealizáló eladásokba kezdtek. Ez volt a gyengülés oka Kínában is, a profitrealizálás kioltotta a feldolgozóipar kedvező teljesítményének hatását, és a Shanghai Composite Index 0,5 százalékkal, a vezető papírok árfolyamát követő CSI300 pedig 0,8 százalékkal esett. A hongkongi Hang Seng 0,66 százalékkal süllyedt a kereskedés utolsó harmadában.

Az olajpiacot változatlanul a Harvey-hatás uralja. A nyersolaj ára lemorzsolódóban van, a benzin viszont két éve nem volt ilyen drága. A hurrikán miatt az amerikai finomító kapacitás egyötöde kiesett, ezért a finomítók olajszükséglete zuhant, ezzel szemben üzemanyaghiány fenyeget.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára csütörtök kora reggelig 10 centtel 50,72 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 13 centtel 45,92 dollárra ment le.

Az arany jegyzését a dollár erősödése irányította, ami megdrágítja az aranyat a nem dollárral fizető vásárlók számára és visszafogja a keresletet. A fém unciája (31,104 gramm) csütörtök reggel 1302,84 dolláron forgott az azonnali piacon, ez 0,4 százalékos csökkenés az előző esti árfolyamhoz képest.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »