Erősödött pénteken a forint

Nagyot erősödött a forint a jegybanki beavatkozásnak köszönhetően pénteken és a hetet is nyereséggel fejezte be a főbb devizákkal szemben a bankközi kereskedelemben.

Hírdetés

Az eurót péntek este hat óra előtt 417,45 forinton jegyezték a kora reggeli 428,81 forint után. A dollár jegyzése 428,82 forintra csökkent 438,39 forintról, a svájci franké pedig 426,60 forintra 438,60 forintról.
   
A forint így pénteken 2,6 százalékkal erősödött az euróval, 2,2 százalékkal a dollárral és 2,7 százalékkal a svájci frankkal szemben.
   
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa pénteken 950 bázisponttal 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,5 százalékról.
   
A monetáris tanács egyúttal bejelentette, hogy az év végéig közvetlenül a jegybank biztosítja az energiaszámla rendezéséhez szükséges devizaigényt.
   
Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondta, hogy a forint elmúlt két hétben tapasztalt gyengülése hátterében egyrészt az energiaszámla rendezéséhez szükséges devizakonverzió, másrészt a forint ellen felvett pénzpiaci pozíciók együttes hatása állt.
   
Megjegyezte, hogy az alapkamat 13 százalékos szintje képes kezelni a fundamentális inflációs folyamatokat. A devizapiaci kereslet-kínálati egyensúly helyreállítása érdekében ezért biztosítják az energiaimport fedezéséhez szükséges devizalikviditást, a háborús környezetre jellemző markáns kockázatiprémium-sokkokra pedig rugalmas eszközökkel, gyorstenderekkel reagálnak.
   
Péntek esti jegyzésén a forint a hét eleji kezdéshez képest 1,5 százalékkal erősödött az euróval, 1,6 százalékkal a dollárral és 2,6 százalékkal a svájci frankkal szemben.
   
Az euróval szemben a zloty a héten 1,0 százalékkal erősödött, a cseh korona 0,5 százalékkal gyengült, a román lej 0,1 százalékkal erősödött. A dollár ellenében a hét eleje óta a zloty 1,0 százalékkal erősödött, a cseh korona 0,4 százalékkal gyengült a román lej 0,3 százalékkal erősödött.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »