Észak-koreai rakétakísérlet: lépett az ENSZ BT

Észak-koreai rakétakísérlet: lépett az ENSZ BT

A határozat nem tesz említést új büntetőintézkedésekről, hanem csupán a régebbi szankciók szigorú betartását sürgeti az ENSZ valamennyi tagállamától. A BT – amely a világszervezet legerőteljesebb testülete – egyúttal leszögezte azt is, hogy a helyzet diplomáciai és politikai eszközökkel történő békés megoldásának a híve.

A határozathozatal előtt Koro Beszho, Japán ENSZ-nagykövete azt hangoztatta, hogy hazája szerint mindenképpen nagyobb nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára, és ennek a módjait kellene megvitatni a 15 tagú Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén.

Nikki Haley, amerikai ENSZ-nagykövet az ülés megkezdése előtt újságíróknak azt mondta: „most valami komolynak kell történnie”, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, Matthew Rycroft pedig szintén erőteljesebb szankciókat sürgetett.

Kedden délelőtt Donald Trump amerikai elnök közleményben szögezte le, hogy az észak-koreai feszültség rendezését illetően „minden megoldás elképzelhető”. Az elnök nem részletezte, mire gondol, és elemzőknek feltűnt, hogy közleményének hangneme jóval visszafogottabb volt, mint az egy hónappal korábbi, amikor „tüzet”és „haragot” ígért a phenjani rezsimnek.

Észak-Korea kedden reggel bocsátott fel újabb ballisztikus rakétát, amely átrepült Japán északkeleti vidékei fölött, majd a Csendes-óceánba zuhant. Tokió emiatt kérte az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »