Európa-szerte a tüntető magyarokról cikkeznek

Európa-szerte a tüntető magyarokról cikkeznek

Továbbra is kiemelt helyen foglalkozik a világsajtó Magyarországgal.

Címoldalon hozta a brit közszolgálati média honlapja a tegnapi kormányellenes tüntetésről szóló tudósítását, amely szerint furcsa látvány volt egymás mellett látni az uniós és az árpádsávos zászlót. A szerző kiemeli, hogy a nagyrészt fiatalokból álló tömeg szavazatok újraszámolását, új választójogi törvényt és az ellenzéki pártok jobb együttműködését követelte. A felszólalók elítélték a miniszterelnököt, mert az szerintük ellopta a választásokat. Azt is nehezményezték, hogy korrupció és hatalmi visszaélés jellemzi a Fidesz uralmát. A megmozdulás mértét 100 ezresre becsülte a beszámoló, nagyjából annyian voltak, mint a múlt hónapban a Civil Összefogás Fórum nagygyűlésén.

A brit The Guardian a Reuters hírügynökség tudósítását vette át. Ebben több résztvevőt is megszólaltatnak. Egyikük Orbán Viktor politikája miatt azt is szégyenli, hogy magyar. Több demonstráló szánalmasnak nevezte az ellenzéki pártok tevékenységét, amiért nem tudtak megegyezni közös egyéni jelöltekben. Szerintük sokkal nagyobb esélye lett volna Orbán leváltásának, ha ez létrejön.

 

A szervezők szerint százezerre becsült tüntetésről a német nyelvű sajtó is beszámolt. Az osztrák Der Standard a megmozdulás főszervezőjét is idézi, aki azért indította el a Facebookon a ‘Mi vagyunk a többség névvel’ felhívást, mert óriási csalódottságot érzett a választási eredmények miatt, és szerinte lesz folytatása az akciónak.

Hírdetés

 

A német Der Spiegel Állítsuk meg Viktátort címmel hírügynökségi jelentések alapján írt tudósításában megszólaló szervezők valódi alkotmányos demokráciában szeretnének élni. A lap emlékeztet arra, hogy bár sok szabálytalanság történt a szavazatszámláláskor, szakértők szerint a végeredményt döntően nem befolyásolták.

 

A legnagyobb német napilap, a Süddeutesche Zeitung arról ír, hogy sok tízezer magyar ment ki az utcára tiltakozni a jogállam és a demokrácia leépítése ellen. Azt követelték, hogy számolják újra a szavazatokat, illetve változtassák meg a választójogot, és legyen sajtószabadság. A szerző emlékeztet arra, az utóbbi napokban egyre több hír érkezett arról, hogy egyes körzetekben szabálytalanságok fordultak elő a szavazócédulák összesítésekor, ám szakértők szerint az állítólagos manipulációk nem befolyásolták érdemben az eredményt. A Fidesz sikere főleg a fiatalokat sokkolta.

 

A Le Monde százezer demokráciavédő tüntetőről írt, a francia lap szerint fiatal és színes tömeg megmozdulása az egyik legfontosabb esemény volt az utóbbi évek Magyarországán. A transzparenseken elítélték a korrupciót és a Fidesz-maffiát. A düh és a felháborodottság jól érzékelhető volt a menetben. A cikk emlékeztet arra is, hogy a kormányközeli Figyelő listát készített a magyar származású zsidó-amerikai milliárdos Soros György embereiről, és ír a Magyar Nemzet megszüntetéséről is. A szerző szerint a sajtóban megszűnt a sokszínűség, a közmédiát az állami propaganda szócsövévé tették, a magánorgánumokat pedig egymás után vásárolják fel hatalom közeli üzletemberek. Egy Provence-ba költözött kőműves arról beszél, hogy a kormánymédiában hazudnak Franciaországról, az nem élhetetlen a migránsok miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »