Európa új ura akar lenni

Európa új ura akar lenni

Luxemburg tegnap elfoglalta Európát? Ez a kósza gondolat azzal kapcsolatban merült fel bennem, hogy miért Jean-Claude Juncker vezeti az Európai Uniót, és beszél annak hatékonysági reformjáról. Ami szerinte az lenne, ha összevonnák az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségét. Így a dolognak szerinte „kétszeres legitimitása” is lenne. Meg fizetése.

Jean-Claude Juncker tisztes őszes úriemberként gondol leginkább magára. Erről az Európai Parlament titkárnői többnyire más álláspontot képviselnek. De ez egyelőre maradjon a #metoo-kampány ügye.

Jean-Claude Juncker nem szeret emlékezni ifjabb kori ügyeire, amikor luxemburgi kormányfő volt. A korrupció elévülése snassz, a mai pénzek eltüntetésének meg örül egy „europer nagyság”.

De ezek akár magánügyek is lehetnek, a Kedves Olvasó sem azzal tölti az idejét, hogy a Benelux államok rendőrségi aktáit nézegesse.

Jean-Claude Juncker erre főleg nem pazarol EU-fizetős munkaórát. Ő megkérdi bizalmasát, hogy most mi legyen ezzel a reform-üggyel. Az illető azt mondja, hogy erre természetszerűen tényfeltáró bizottságokat kell létrehozni.

Jean-Claude Juncker előző nap kapott egy Merkel-Macron direktívát, így tudja, hogy a bürokrácia most nagyon le lesz építve az Európai Unió erre szakosodott intézményeiben.

Jean-Claude Juncker tehát tisztán látja, hogy bizottságot most nem hozhat létre a projektre. Erről már írnak szaklapok, bizottság nincs, és kész!

Jean-Claude Juncker azonban tapasztalt ember. Európai, progresszív. Felfogad ezért egy média-tanácsadót. Az először médiatréninget tart. Junckert ez különösképpen nem zavarja, nem csak magában, társaságban is kedvel inni.

A tréning azonnal kideríti, hogy itt bajok vannak. A munkatársak nem tudják egzakt módon definiálni jövőképüket a következő öt évre.

Hírdetés

Jean-Claude Juncker nehezen szembesül a problémával. Mert ez komplex! Hoppá! Ez mennyire jó szó! Hát van itt európai gondolat! Milyen marhaságokkal töltötték itt eddig az időt?!

Jean-Claude Juncker most nehéz, és mértékadó demokratához méltó döntésre határozza el magát: vizsgáljuk ki a komplexitás kérdését!

Szakértője felveti, hogy ez azért komoly háttértanulmányt igénylő problematika. Jean-Claude Juncker ezt nem vitatja, de vannak kritikai észrevételei. Ezeket most nem említi meg. Ehhez kompetencia kell!

Nagy a baj. Megszüntették a bizottságokat? Ezeknek hiányában ki ért itt bármihez? Hozzanak létre rendkívüli vizsgálóbizottságot? Elemző testület?

Meg mi van, ha jön valaki, aki dolgozni is tud?

Jean-Claude Juncker ekkor komoly kompromisszumot kötött: létrehozta azt a bizottságot, amely megemeli a fizetését. Nem döntött így szívesen, de tudta, ezt meg kell tennie Európáért…

Fotó: blog.olser.cz

Máté T. Gyula – https://matete.pestisracok.hu/

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »