Európai identitászavar: A feszületek kifüggesztése miatt kritizálja a német baloldal Bajorországot

Európai identitászavar: A feszületek kifüggesztése miatt kritizálja a német baloldal Bajorországot

Németországban politikai viták tárgyává vált, hogy bajor tartományi kormányfő elrendelte, hogy minden középületben bejárati helységében el kell helyezni egy feszületet, amely egyértelműen jelzi „Bajorország és Németország történelmi és kulturális identitását”.

A baloldali pártok kemény kritikával illették Markus Söder tartományi kormányfőt az intézkedés hírére, Erdoganhoz hasonlították, és azt állítják, hogy alkotmánysértő az intézkedés.

A német alkotmány ugyan előírja, hogy az államnak felekezeti szempontból semlegesnek kell lennie, azonban a kereszt elhelyezési rendelet csak azokra a hivatalokra vonatkozik, amelyek tartományi hatáskörben vannak (bíróságok, iskolák, stb.). Ennek ellenére több jogi szakértő szerint  is jogsértő az intézkedés.

Egyébként Bajorország többsége katolikus felekezetű (50,5 százalék), 18,8 százaléka pedig protestáns keresztyén.

A baloldali pártok nemzeti populizmussal vádolják Södert és a CSU-t, Angela Merkel pártjának testvérpártját. A Német Protestáns Egyházi Szövetség ellenben üdvözölte a lépést.

Száműzik a keresztény jelképeket

Hírdetés

Németországban hatalmas botrányt kavart, hogy buldózerekkel romboltak le egy 19. századi neoromán templomot, hogy helyén lignitbányát telepítsenek. Franciaországban is hasonló a helyzet, ott nem bányákat, hanem parkolókat és bevásárlóközpontokat építenek a templomok helyére.

Európa a keresztény értékek tekintetében némileg talán identitásproblémákkal küzd. Az Európai Alkotmányról a 2000-es évek elején zajló viták miatt végül kimaradt a tervezetből Isten és a keresztény kulturális és történeti gyökerek említése. A nyugati „mag-Európa” országai pedig szinte kényszeresen igyekeznek nem mutatni semmilyen vallási részrehajlást.

Ugyanakkor joggal érte a politikusokat kritika amiatt, hogy már átestek a ló tulsó oldalára. Franciaországban tavaly októberben a Francia Államtanács úgy döntött, hogy Bretagne kisvárosában felállított II. János Pál szoborról el kell tüntetni a keresztet, mert az

Idén márciusban végül a liberális és muszlim nyomásra a bíróság is úgy határozott, hogy nem csak a keresztnek, de az egész szobornak távoznia kell a közterületről.

Körkép.sk

Nyitókép: DW:com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »