Evakuálják a lázadókat Kelet-Gúta övezetéből

Megkezdődött a Dzsejs el-Iszlám szíriai lázadócsoport fegyvereseinek és családtagjainak evakuálása Kelet-Gúta utolsó lázadókézen lévő övezetéből – jelentette be hétfőn a szíriai állami média.

Négy, a Dzsejs el-Iszlám terroristáit és családtagjaikat szállító autóbusz hagyta el Dúmát, az utolsó kelet-gútai lázadóvárost – közölte a szíriai állami televízió.

A tévé és a SANA hivatalos hírügynökség jelentése szerint a Dzsejs el-Iszlám lázadói a Törökország által támogatott fegyveres csoportok ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Dzsarablusz határváros felé tartanak.

Bassár el-Aszad rendszere mostanra a Damaszkusz közeli, 2013 óta lázadókézen lévő Kelet-Gúta 95 százalékát visszafoglalta a február 18-án indított offenzíva eredményeként.

Az orosz hadsereg vasárnap jelentette be, hogy „átmeneti megállapodás” született a Dzsejs el-Iszlám evakuálásáról, a gútai térség legerősebb lázadócsoportja hétfőig hivatalosan nem erősítette meg a hírt.

A Szúrija szíriai állami televízió vasárnapi közlése szerint a szíriai rendszer és a lázadók között orosz közvetítéssel született megállapodás értelmében a harcosok beszolgáltatják nehéz- és közepes fegyvereiket a kormányerőknek. A szélsőségesek egy része ennek fejében a parancsnokaik vezetésével busszal távozhat Dzsarablusz felé, míg azok, akik maradni szeretnének Dúmában, a szíriai biztonsági erők átvilágítása után élhetnek az egyezségben szereplő amnesztiával. A megállapodás részét képezi az is, hogy a Dzsejs el-Iszlám szabadon engedi a foglyul ejtett szíriai katonákat, illetve a túszként tartott civileket, valamint megmutatja az elesett katonák sírhelyét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns aktivista szervezet szerint a lázadócsoport belsőleg megosztott, és folynak a „tárgyalások”, hogy meggyőzzék a radikális szárnyat: ne akadályozza meg az orosz közvetítéssel nyélbe ütött megállapodás megvalósítását.

Az öt hét alatt több mint 1600 polgári személy életét kioltó offenzíva nyomására a meggyengülő lázadócsoportok kénytelenek voltak elfogadni a Damaszkusz szövetségese, Oroszország által kidolgozott megállapodásokat.

A szíriai hatóságok szerint több mint 46 ezer ember – negyedrészük fegyveres – jutott el a napokban az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány lázadókézen lévő területeire.

Szíriai civilek és fegyveresek érkeznek Kal’at al-Madikba, miután evakuálták őket Kelet-Gútából 2018. április 2-án

Szíriai civilek és fegyveresek érkeznek Kal’at al-Madikba, miután evakuálták őket Kelet-Gútából 2018. április 2-án Fotó: Abdulmonam Eassa / AFP


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »