Évi több mint egymilliárd euróval nyögjük a szlovákiai államadósságot

Évi több mint egymilliárd euróval nyögjük a szlovákiai államadósságot

Évente már több mint egymilliárd euróval nyögjük a szlovákiai államadósságot. Annak ellenére, hogy viszonylag jó kamattal jut hozzá az ország a külföldi tőkéhez (kötvényeken keresztül), az adósság nő, így a törlesztőrészletek is egy magasabbak.

 

Egy lakáshitel esetében a kamatok, az illetékek és a tőkeköltség adja az adósságszolgálat nagyságát. Ez az adósságszolgálat az állam esetében  2016-ban egy tekintélyes, 10 jegyűből álló számra rúgott: 1,18 millió euróba került a felvett hitelek költsége – míg 2010-ben 860 millióba, 2011-ben 1,01 milliárd, 2014-ben pedig már 1,28 milliárd euróba.

 

Az adósságteher annak ellenére nő évről évre, hogy Szlovákia az egyik legkedvezőbb feltételekkel jut hitelhez a kötvénypiacon. Ez azonban változhat: az Európai Központi Bank előrejelzése szerint az államkötvények kamata 0,5 százalékponttal emelkedhet a gyorsuló infláció miatt.

 

Ódor Lajos: Beakadt a lemez

 

Sebezhetőbbek vagyunk

 

Szlovákia (az alacsonyabb kamatok ellenére) kiszolgáltatottabb helyzetben van, mivel kisebb, és elsősorban az autógyárakra épül, amelyek érzékenyek az exportra.

 

A szlovák államadósság a GDP 41,1 százalékára rúgott 2010-ben, ami 2018-ban már 49,9 százalékra növekszik. A tavalyi évben minden egyes szlovákiai állampolgárra 216 euró adósságszolgálat jutott, amelynek zöme csak a kamatokra ment el.

 

2017-ben Szlovákia már 5,83 millió eurónyi államkötvényt értékesített. Ezeknek 72 százalékát bankok, 27, százalékát más jogi személyek (alapítványok, befektetési alapok, stb.) vásárolták fel. Ami érdekes, hogy a Szlovákia nagyjából 49 százalékban Németország és Ausztria felé tartozik a felvett kölcsönnel, 17 százalék francia és beneluxi kézben van, 12 százalék Nagy-Britanniához és Írországhoz tartozik, 8 százalék érkezett az olaszoktól, 4 százalék az észak-európai országoktól, 2 százalék svájciak kezében van, és csak 1 százalék került szlovákiai hitelezőkhöz.

 

Hospodárske Noviny, Körkép.sk

Nyitókép:

The post Évi több mint egymilliárd euróval nyögjük a szlovákiai államadósságot appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »