Ez ám a jelzés: Egy auschwitzi túlélő a világ legidősebb férfija

Egy 112 éves auschwitzi túlélő, a lengyel származású Jiszrael Krisztal lehet a világ legidősebb férfija a Guinness-világrekordok jegyzéke szerint – ha sikerül iratokkal igazolnia a korát.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Az amerikai Gerontológiai Kutatóintézet a Guinness megbízásából azután vette fel Krisztal unokájával a kapcsolatot, hogy a múlt héten elhunyt a japán Koide Jaszutaru, a világ legidősebb férfija.

Jiszrael Krisztal 1903. szeptember 15-én született a lengyelországi Zarnówban, majd családjával Lodzba költözött. Már húszéves kora előtt a család édességgyárában dolgozott, 1928-ban megnősült. A nácik a városban 1940-ben kialakított zsidó gettóba kényszerítették. A gettó 1944-es likvidálása után az auschwitzi koncentrációs táborba került, ahol feleségét megölték.

Krisztal túlélte a megpróbáltatásokat, a tábor felszabadításakor mindössze 37 kilogrammot nyomott. 1950-ben elhagyta Lengyelországot, és Izraelbe költözött második feleségével és közös fiukkal. Haifában telepedett le, édességüzletet nyitott, azóta is ott él.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »