Ez volt a mérget ivó boszniai horvát tábornok végakarata

Tudatosan készült az öngyilkosságra a háborús bűnök miatt elítélt Slobodan Praljak. A volt boszniai horvát tábornok végakarata megoldás arra, hogy hazája ne kerüljön miatta kellemetlen helyzetbe.

Slobodan Praljak két évvel ezelőtt hagyta szeretteire a lepecsételt végrendeletét – írja horvát lapértesülésekre hivatkozva az orosz lenta.ru hírügynökség. Arra kérte feleségét és két gyermekét, hogy a borítékot csak a halála után nyissák föl. Ez most megtörtént. Az egykori tábornok azt írta: "Nem akarok temetést, nem akarok koporsót. A hamvaimat szórjátok szét a zágrábi Mirogoj temetőben" (ez a horvát hírességek nyughelye). Az elhunyt döntése meglepte a veteránok ügyeivel foglalkozó miniszter vezetése alatt álló küldöttséget, amely azért kereste föl a családot, hogy egyeztessen az ünnepélyes búcsúztatóról. Horvát lapértesülések szerint eredetileg azt tervezték, hogy a horvát tábornoki kar szervezi meg a temetést. A kormány ugyanis nem akarta kockáztatni a nemzetközi tiltakozást amiatt, hogy dísztemetést szervez egy – Hága szerint – háborús bűnösnek.

A holland ügyészség szerint kálium-cianid-mérgezés okozta Slobodan Praljak halálát. De azt nem tudni, hogyan jutott hozzá a szerhez, és hogyan vitte be a tárgyalóterembe. Mint korábban megírtuk, belső vizsgálatot rendelt el pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszék a volt boszniai horvát tábornok ügyében, aki két nappal korábban öngyilkosságot követett el a bíróságon.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bírói fórumnak szerdán félbe kellett szakítania az ítélethirdetést hat volt boszniai horvát vezető ügyében, miután Praljak a rá kiszabott ítélet felolvasása után azt kiáltotta, hogy "nem vagyok háborús bűnös", és kiivott egy ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget. A nyugalmazott tábornokot kórházba vitték, de már nem sikerült megmenteni.

Hírdetés

A független vizsgálat jövő héten kezdődik, s a szakértői csoport még idén, a bíróság mandátumának december 31-i lejárata előtt el fogja készíteni, és nyilvánosságra fogja hozni jelentését a történtekről. Az ügyben a holland hatóságok is vizsgálatot indítottak, amelynek középpontjában az a kérdés áll, hogy miként juthatott hozzá Praljak a méreghez.

Sajtóhírek szerint a 72 éves férfi szabadon fogadhatta a látogatóit és az ügyvédjeit, akiknek azonban a repülőtereken szokásoshoz hasonló biztonsági ellenőrzésen kellett átmenniük. Bennfentes források szerint ugyanakkor kis mennyiségű folyadékot könnyedén be lehetett csempészni.

(HVG nyomán)

Korábban írtuk: Belső vizsgálat indul a hágai bíróságon mérget ivó Slobodan Praljak ügyében


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »