Ezekkel a módszerekkel mérhető csapás a cukorbajra

Ezekkel a módszerekkel mérhető csapás a cukorbajra

A cukorbetegség megelőzésének és kezelésének számos már meglévő és új terápiás eljárására hívta fel a figyelmet a Bajcsy-Zsilinszky-kórház osztályvezető főorvosa vasárnap az M1 csatornán.

Hermányi Zsolt kifejtette: a cukorbetegség két típusa más megközelítési módszert igényel. Az általában fiatalkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer idegenként kezeli az inzulint termelő bétasejteket, amelyek ezáltal elpusztulnak, így a nem termelődő inzulint pótolni kell. A betegség kezelésére megjelentek az analóg vagy modern inzulinok, amelyekkel a beteg a saját életéhez igazíthatja az inzulinterápiát. Egy újfajta módszer pedig az immunválaszt tudja gyengíteni, segítve a betegség kialakulásának megelőzését.

A 2-es típusú cukorbetegség bonyolultabb, a sejtek nem tudják felvenni az inzulint, úgynevezett inzulinrezisztencia alakul ki. A 2-es típus számára rendelkezésre állnak a kevert inzulinok, amelyek könnyen beadhatók, és használatuk javítja az anyagcserehelyzetet. A betegek testtömege a terápia alatt is tud csökkenni, és a kezelés megszünteti az alacsony vércukor veszélyét.

900 ezer cukorbeteg a nyilvántartásban

A cukorbetegséget éhgyomori, valamint terheléses vércukorérték-méréssel szűrik. Magyarországon jelenleg mintegy 900 ezer cukorbeteg szerepel a nyilvántartásban, és valószínűleg 400 ezren még nem is tudnak a betegségükről. A páciensek tíz százaléka 1-es, döntő többsége 2-es típusú beteg – ismertette a főorvos.

Hermányi Zsolt szerint bármely típusnál a megelőzés része lehet a szűrővizsgálat, különösen a 45 év feletti, túlsúlyos embereknél, valamint ha a családban halmozottan fordult elő cukorbetegség. Kockázati tényező az is, ha valakinek nagyon alacsony vagy magas volt a születési tömege.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »