Ezer brit katonát vezényelnek Lengyelországba

A lengyel nemzetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a jövő évtől ezer brit katona fog állandó jelleggel Lengyelország területén állomásozni, a brit kormány azonban nem erősítette meg ezt.

Antoni Macierewicz tárcavezető csütörtökön este egy rádióműsorban azt mondta: a két ország védelmi és külügyminisztereinek előző napi találkozóján megállapodtak „a brit erők permanens lengyelországi jelenlétéről, ez ezer katonát jelent, akik állandó jelleggel Lengyelország területén fognak állomásozni a jövő évtől”.

London először szerdán, majd a lengyel bejelentést követően pénteken ismét azt közölte, hogy Nagy-Britannia idén mintegy ezer katonát küld lengyelországi hadgyakorlatokra, és 2020-ban további ezer katonával járul hozzá a lengyel vezetésű, de állandó támaszponttal nem rendelkező rendkívül gyors reagálású összhaderőnemi kötelékhez (VJTF). Azt azonban a brit védelmi minisztérium nem erősítette meg, hogy állandó jelleggel állomásoztatna katonákat Lengyelországban.

Érdekérvényesítés

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az év elején egy interjúban azt mondta, hogy országa hajlandó lenne engedni Nagy-Britanniának az EU-tagországokból érkező munkavállalók jogainak korlátozását célzó követeléseiben, ha London cserébe támogatná a NATO-erők közép-európai jelenlétét.

Varsó az ukrán válság kapcsán már számos alkalommal sürgette, hogy a NATO erősítse meg keleti tagországainak védelmét az Oroszország jelentette fenyegetés miatt.

Ugyanakkor a Reuters brit hírügynökség NATO-forrásai szerint nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy az észak-atlanti szövetség állandó jelleggel állomásoztasson csapatokat a keleti tagállamokban, mivel ez az Oroszország és a NATO közti, 1990-es évekbeli megállapodás megsértését jelenthetné. A NATO az „állandó” helyett „tartós” jelenlétre törekszik a térségben a hadgyakorlatok sűrűbbé tételével és a gyors reagálású erők készenlétben tartásával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »