Ezért tarol a közbeszerzéseken a Telekom? – Luxuskonferenciával vágták zsebre a Fideszt

Ezért tarol a közbeszerzéseken a Telekom? – Luxuskonferenciával vágták zsebre a Fideszt

A Magyar Nemzet információi szerint David Plouffe útját a lapnak nyilatkozó Somogyi Péter üzletember szervezte és finanszírozta, mai árfolyamon mintegy 13,3 millió forintból, amiért a Telekom később zsíros megrendelésekkel kárpótolta a konferenciaszervezés magyarországi királyát.

A cégnek azért volt szüksége közvetítőre, mert bár nagyon nagy lendülettel szerették volna lekenyerezni az akkor egyértelműen kormányváltásra esélyes pártot, 2009-ben még az amerikai tőzsdén is kereskedtek a cég részvényeivel;

az ottani antikorrupciós szabályok értelmében pedig szigorúan tilos lett volna bármilyen szívességet tenniük Orbánéknak.

A Magyar Telekom viszont már akkor világosan látta, milyen fényes lehetőséget jelenthet majd számukra, ha a fideszes politikusokat összehozza a demokrata agytröszt vezetőjével, így nem riadtak vissza némi trükközéstől.

Az eredmény egy 2009. december 1-jén a Kempinski Hotelben, fényűző körülmények között megrendezett konferencia lett, melyen a Fidesz prominensei találkozhattak David Plouffe-fal.

Ugyan a 2008-ban még az amerikai republikánusokhoz törleszkedő Orbán Viktor, a demokrata tanácsadó asszisztensének kérésére, nem vehetett részt a rendezvényen, ott volt helyette

Rogán Antal, Habony Árpád, Andy Vajna, Szijjártó Péter, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András.

Tehát a Fidesz prominensei közül olyanok, akiknek egy része az MSZP 2010-es bukása után politikailag és anyagilag is nagyra nőtt.

Mire képes pár tízmillió forint?

Valószínűleg be is jött a multicég számítása, és a kis “szívességük” megalapozta a kitűnő viszonyt a kormányra lépő Fidesszel és Orbán Viktorral.

Ez a 2014 februárjában kötött stratégiai megállapodásban csúcsosodott ki, és az utána elnyert, több százmilliárdos összértékű közbeszerzésekben futott ki. A Magyar Telekomnak így igazán megérte az a néhány tízmillió forint, amit a konferenciáért és azért kellett kicsengetnie, hogy utána mindenki elégedett legyen. Valószínűleg ezzel biztosították, hogy olyan állami projektek nyertesei lehettek, mint:

  • A széles sávú vezetékes internethálózat kiépítése azokon a területeken, ahol piaci körülmények között nem érné meg – 304 milliárd forintos fejlesztés, amit az állam 80, az Európai Unió 12,2 milliárddal tolt meg.
  • A BKK “nagy sikerű” e-jegy platformjának kifejlesztése.
  • A Futár utastájékoztatási rendszer kiépítése.
  • A MOL Bubi biciklis szolgáltatás informatikai hátterének kidolgozása.
  • A BKK jegyautomatáinak biztonságosabbá tétele – 2,5 milliárd forintért.
  • Ezek után valóban több mint nevetségesnek hat a fideszes politikusok bármilyen érvelési kísérlete az olyan észrevételekkel szemben, hogy a pártot és a magyar kormányt kilóra megvették a multinacionális nagyvállalatok, akiknek mind az országot, mind a magyar dolgozókat gátlástalanul kiszolgáltatják.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »