Ezrek tüntettek a kommunisták megerősödése ellen Csehországban

Ezrek tüntettek Csehország-szerte hétfőn Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) megerősödése ellen.

Prágában, Pilsenben, Brünnben, és további kilenc városban zajlottak tiltakozó akciók. Csak Brünnben mintegy 2000 ember vonult az utcákra. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy Zdenek Ondráceket választották meg pénteken a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának elnökévé, és személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére.

A CTK cseh hírügynökség szerint Ondráceknek 1989-ben a korabeli szocialista államban a rohamrendőrség tagjaként köze volt a kommunista vezetés elleni prágai tüntetések brutális leveréséhez.

Vojtech Otevrel, a hétfői tüntetések egyik szervezője szerint a kommunista politikus megválasztása a parlamenti tisztségre „túllépett minden határon”. Mint mondta, ebben a szélsőséges nézeteket bagatellizáló társadalmi trend jeleit véli felfedezni.

Az egykori politikai foglyok konföderációja botrányosként értékelte Ondrácek kinevezését, amely veszélyt jelent a társadalmi szabadságra.

Hírdetés

Prága belvárosában emberek hosszú sora kígyózott, hogy aláírhassanak egy Ondrácek elleni petíciót.

A kommunista képviselő eddig elutasította, hogy bocsánatot kérjen még fiatal rohamrendőrként elkövetett feltételezett túlkapásaiért. „Foglalkozásom körében hozott egyik döntésemet sem bántam meg” – hangsúlyozta a 48 éves Ondrácek a CT cseh televízió műsorában.

Vojtech Filip, a KSCM elnöke pedig kijelentette, nem demokrata az, aki megkérdőjelezi Ondrácek jogát a tisztségre.

Ondrácek a rendszerváltás után az új rendszerben biztonsági ellenőrzéseken esett át, az új szabályoknak megfelelően kilépett Csehszlovákia Kommunista Pártjából (CSKP), és a korrupcióellenes rendőrségnél folytatta karrierjét. Miután elhagyta a rendőrséget, belépett a KSCM-be, és 2013-ban a párt színeiben parlamenti képviselői mandátumot szerzett.

Szakmai felkészültségét az ellenzék sem vitatja, politikai szempontból azonban elfogadhatatlannak tartja egy kommunista politikus megválasztását a fegyveres testületeket ellenőrző parlamenti bizottság élére.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »