Ezzel vádolja az ENSZ Venezuelát

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága a venezuelai áldozatok és szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt írta: az állami erőszakszervezetek tevékenységének célja a caracasi kormány „politikájával egyet nem értő hangok elnyomása és a félelem légkörének megteremtése” volt. A biztonsági erők sokszor könnygázzal, motorokkal, vízágyúval és éles lőszerekkel oszlatták fel a tömeget. A tiltakozók sem tartózkodtak az erőszaktól, többen kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálóztak a megmozdulások során – tette hozzá a testület.

Katonák egy caracasi hadgyakorlaton, amelyen a hadsereg egységei és a Nicolás Maduro venezuelai elnökhöz hû polgári milicisták vesznek részt
Forrás: (MTI/AP/Ricardo Mazalan)

Az ENSZ szervezete úgy tudja, hogy a biztonsági erők és kormánypárti csoportok 73 ember haláláért felelősek, míg 51 áldozat halálának körülményei máig tisztázatlanok. További vizsgálatot követeltek az ügyben, és felszólították Nicolás Maduro venezuelai elnök kabinetjét, hogy engedje szabadon az önkényesen fogva tartott tüntetőket, valamint kerülje a civilek katonai törvényszék előtti jogtalan számonkérését.

A tüntetéshullám árpilisi kezdete óta több mint ötezer embert vettek őrizetbe. Július végi adatok szerint közülük ezren továbbra is börtönben raboskodnak, ahol sokszor kínzásnak és embertelen bánásmódnak vannak kitéve.

A tiltakozások során általánossá és módszeressé váló túlkapások, valamint a tüntetők és politikai ellenfelek önkényes őrizetbe vételei azt jelzik, hogy ezek nem elszigetelt tisztek illegális akciói voltak

– szögezte le a világszervezet.

Zeid Raad al-Husszein emberi jogi főbiztos közleményében figyelmeztetett, hogy a gazdasági és társadalmi válság, valamint az egyre növekvő politikai feszültség miatt „jelentős veszélye van annak, hogy a venezuelai helyzet tovább romlik”. Az ENSZ-tisztségviselő szerint a demokrácia az elmúlt időszakban súlyos csapásokat szenvedett a latin-amerikai országban.

Én úgy látom, hogy a demokrácia már alig lélegzik, ha egyáltalán még életben van – mondta egy sajtótájékoztatón Zeid, akit arról faggattak, diktatúrának minősíthető-e Venezuela.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »