F-22, F-35, Szu-35 – ki az erősebb?

F-22, F-35, Szu-35 – ki az erősebb?

A National Interest című amerikai analitikai kiadvány két szakértője, Sebastien Roblin és Dave Majumdar megvizsgálta az Egyesült Államok légiereje számára kifejlesztett F-22 és F-35 típusú többfunkciós vadászgépek képességeit, összemérve az Oroszország légierejében rendszeresített Szu-35 típusú többfunkciós vadászgéppel. Véleményük szerint az orosz vadászgép harcképességét tekintve semmiben nem marad el az amerikai gépek teljesítményétől.

A három típust vizsgálva azt tűnik ki, hogy egyes karakterisztikák tekintetében az orosz gépek megelőzik amerikai ellenfeleiket, ilyen a földi alacsonyfrekvenciás rádióforgalmazással és rávezetéssel koordinált légi harc, valamint az, hogy közelharcban a Szu-35 jobb manőverezőképességgel bír, azonkívül rádiózavaró rendszerének teljesítménye meghaladja az F-22 és F-35 képességeit, így „látatlanban” is eredményesen tudja megközelíteni a Stels-technológiával fedett USA-gépeket. Azoknak viszont a tűzereje nagyobb, és ha észlelőrendszerük idejében jelzi az orosz gépek közeledését, a hajózó több rakétát tud indítani azonos időtartam alatt az orosz gép felé. Kulcsfontosságú tehát, hogy melyik típus képes korábban „láthatatlanul” észlelni a másikat, ebben a kérdésben csak a valódi, éles harc tudná meghozni a döntést.

Hírdetés

A Szu-35-ös vadászgépet 2014-ben állította hadrendbe az orosz légierő, míg az F-35-ös 2015 óta került az USA hadrendjébe.

Dave Majumdar ugyanakkor azt állítja, hogy az orosz SZ-400-as és SZ-500-as földi légelhárító rendszer, amelyet az orosz fél nagy számban tud harcba küldeni, erősen megkérdőjelezik az amerikai gépek képességeit, illetve gazdaságossági szempontból sem perspektivikus a továbbfejlesztésük, ugyanis a lopakodó technológia hatástalan ezen orosz légvédelmi rendszerek ellen. A balkáni háborúban egy F-117-es gépet egészen kezdetleges technológiával sikerült célponttá változtani a szerb hadsereg még a ’70-es évek elején kifejlesztett orosz légvédelmi rakétája számára.

(Olvasónktól, forrás: Nationalinterest.org)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »