Faltörő kossal törték át a kerítést a migránsok

Faltörő kossal törték át a kerítést a migránsok

Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok Idomeninél, a görög-macedón határon hétfő délelőtt. Ezután macedón rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal próbálták őket visszaszorítani, de sokan mégis átnyomultak macedón területre. Ők már Szerbia felé tartanak.

Bekövetkezett az, amire napok óta számítani lehetett: a görög-macedón határon feltorlódott migránsok hétfő délelőtt megrohamozták a kerítést, hogy erőszakkal jussanak át Macedóniába. A határon ekkor már 6-8 ezer menekült torlódott fel, mivel Macedónia már csak napi 580 migránst enged be a területére.

A mai kerítésrombolási akcióban részt vevő csaknem háromszáz szíriai és iraki menekült éppen ezt sérelmezte, vagyis hogy nem engedélyezik az ő belépésüket az országba.

Sajtóértesülések szerint egy pletyka okozta a fejetlenséget, miszerint Macedónia újra teljesen megnyitotta a határait a menekültek előtt. A görög állami televízióban hétfőn vetített képsorok tanúsága szerint egy migráns azt kiáltotta: „szabad, szabad, átmehetünk!” – írja az MTI.

Miután a migránsok áttörték a rendőrkordont, megszállták a határ menti vasúti síneket, majd a közelben lévő talpfák és fémoszlopok segítségével elkezdték lebontani a görög-macedón határon emelt kerítést, amelyet később át is szakítottak. A macedón rendfenntartók könnygázzal és hanggránátokkal próbálták visszatartani a migránsokat, több-kevesebb sikerrel.

Hírdetés

Ezzel egy időben a rendőrök megkísérelték helyreállítani a határátkelőn emelt, kidöntött szárnyas kaput. A köztévé helyszínen lévő tudósítója szerint ez sikerült is, később pedig áramot vezettek a vasépítménybe. Emellett páncélozott járművek érkeztek a helyszínre és erősítést is kaptak a macedón rendőrök.

Így törték át a kerítést:

Mindenhol feszült a helyzet

A balkáni útvonalon bevezetett szigorítások miatt számos helyen feszült helyzet alakult ki az elmúlt napokban. Portálunk megtudta: a szerb-horvát határon Sidnél 400-500 migráns torlódott fel, de Belgrádban is közel félezren várnak, hogy tovább utazhassanak nyugatra. Szabadka ugyanakkor csendes, a reggeli órákban csak kevés migránst lehetett látni a városi pályaudvaron.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy Nikola Poposzki macedón külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 31. ülésének megnyitóján arra figyelmeztetett, hogy Európában az elkövetkező napokban „drámai események” történhetnek, amennyiben nem sikerül hatékony és összehangolt választ adni a menekültáradatra. Korábbi percről percre tudósításunkat itt olvashatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »