Farkas Iván: Sok helyen megszűnhet az orvosi ügyelet

Farkas Iván: Sok helyen megszűnhet az orvosi ügyelet

Az új év kezdetén megszûnhet az orvosi ügyelet Párkányban. Emiatt ne a Párkányi Rendelõintézet igazgatóját vagy az intézmény fenntartóját, Nyitra Megye Önkormányzatát hibáztassák. Párkányhoz hasonlóan megszûnhet az ügyelet Zselízen és Ipolyságon is. Ott sem a kórházak igazgatói és az intézmények fenntartója, a városi önkormányzat a felelõs.

Állami hatáskörben történik a változás, az egészségügyi minisztérium hatáskörében, törvénymódosítás következtében. Vagyis a pozsonyi törvényhozásban az egész kormánykoalíció megszavazza az orvosi ügyeletek jelentõs szûkítését.

Nemcsak földrajzilag, hanem idõbeosztásban is. Hiszen a járási székhelyeken fennmarad az orvosi ügyelet a felnõttek részére, de csak naponta 22 óráig. A gyermekorvosi ügyelet még inkább szûkül, hiszen a kisebb járások székhelyein is megszûnik. Az is csupán 22 óráig üzemel a jövõ évben.

Párkányból megközelítõleg 50 kilométerre kell majd utazni az orvosi ügyeletre a járási székhelyre, Érsekújvárba. Tömegközlekedés hiányában, hiszen késõ este már nem járnak sem autóbuszok, sem vonatok. Ám Kiskeszirõl vagy Bénybõl a távolság 70 kilométerre növekszik.  Zselízrõl és Ipolyságról is majdnem 50 kilométerre lesz a lévai orvosi ügyelet, nem is beszélve a távolabbi falvakról és a tömegközlekedés hiányáról. Nyilván hasonló bonyodalmakat okoz az intézkedés Somorja, Nagymegyer, Ógyalla, Gúta és a többi kistérségi központ vonzáskörzetében is.

A változás egyetlen pozitív oldala a szolgálatot teljesítõ személyzet – orvos, nõvér, mentõs – esti szolgálata után járó órabérének jelentõs megnövelése. Meggyõzõdésem, hogy ezzel együtt az egészségügyi tárcának az emberek bosszantása helyett forrásokat kellett volna találnia az eddigi hálózat fenntartására. Ugyanis az 1996-ban lezajlott közigazgatási reform délen meghagyta a nagy járásokat, míg középen és északon minden kistérségi központból járási székhelyt kreált. Itt semmi sem változik az orvosi ügyelet hálózatában, ám délen az ügyeletek járási székhelyekhez igazításának következménye az lesz, hogy sokaknak sokkal távolabbra kell majd utazniuk. Mindent egybevetve, a kormánykoalíció az egészségügyi ellátás színvonalának megnövelése helyett – amit a kormányprogramba foglalt – az ellátás hozzáférhetõségének jelentõs minõségi rontásába fogott. Ne csodálkozzon, ha délen a páciensek, a polgárok nemtetszését váltja majd ki az intézkedés. Ekkora baklövés a kormányoldalon ritkán tapasztalható!

Farkas Iván
az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »