Fegyvereket szállító iráni hajót foglalt le az arab koalíció

Lefoglalt egy fegyverekkel megrakott iráni halászhajót az Arab-tengeren a jemeni húszi lázadók ellen hadműveletet folytató, Szaúd-Arábia vezette koalíció – közölte szerdán az Al-Arabíja szaúdi hírtelevízió.

A dubaji székhelyű csatorna tájékoztatásából kiderült, hogy a Jemenbe tartó járművön páncéltörő lövedékeket, tankelhárító rakétákat és fegyvervezérlő rendszereket találtak. A hajón a kapitányon kívül tizennégy tagú legénység tartózkodott, valamennyien iráni állampolgárok. Őrizetbe vették őket.

hirdetés

A még szombaton – az ománi Szalála kikötővárostól 241 kilométerrel délkeletre – lefoglalt hajón olyan iratokra bukkantak, amelyek szerint a jármű egy iráni állampolgár tulajdona.

Hírdetés

A Szaúd-Arábia vezette koalíció szerdán kiadott közleményében arról számolt be, hogy a jármű fegyvereket csempészett volna Jemenbe a húsziknak.

Feszült kapcsolat

Az arab koalíció már régóta azzal vádolja Iránt, hogy fegyverekkel is támogatja a Jemen egy részét elfoglaló síita csoportot. Az arab koalíció több mint hat hónapja támadja a húszi felkelők állásait annak érdekében, hogy helyreállhasson Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnök hatalma. Az iráni állami média egyelőre nem számolt be a halászhajóval kapcsolatos szaúdi állításokról.

A két ország közötti kapcsolat meglehetősen feszült, amihez legutóbb a mekkai zarándoklaton történt, 769 halálos áldozatot, köztük 239 iráni állampolgár életét követelő tülekedés járult hozzá. Teherán szerint Rijád hanyagsága vezetett a tragédiához, Szaúd-Arábia ugyanakkor úgy látja, hogy Irán megpróbálja átpolitizálni a katasztrófát. A két rivális a polgárháború sújtotta Szíria ügyében sem ért egyet: kedden az ENSZ-közgyűlésen a szaúdi külügyminiszter azt mondta, hogy „Irán a probléma része, így nem lehet a megoldás része”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »