Fegyveres lázadás Amerikában

Fegyveres lázadás Amerikában

Százötven felfegyverezett farmer elfoglalt egy kormányépületet, és fegyverbe szólítottak minden „hazafias” érzelmű amerikait a szerintük elnyomó központi hatalommal szemben.

Nem tudni, mi lesz a végkifejlete, de izgalmasan indul az újév Oregon államban. A nagy fagyban és hóban mintegy százötven automata gépfegyverrel is bíró farmer ugyanis benyomult és elfoglalt egy kormányzati épületet a szövetségi államban – jelentette a The Oregonian.

A helyi hírportál beszámolója szerint a csoport még szombaton demonstrált, majd helyi idő szerint vasárnap reggel elfoglalta a Malheur nemzeti park központját. A szövetségi kormányzat épületében amúgy senki sem tartózkodott az újévi hosszú hétvégén.

A magukat igazi amerikai hazafinak nevező társaságot a kormányellenes megmozdulásairól hírhedté vált nevadai farmer, Cliven Bundy három, Ammon, Ryan és Mel fiai vezeti. A farmerek azért kezdtek akcióba, mert szerintük két másik helyi farmert, Dwight Hammondot és fiát, and Stevent még tavaly októberben másodfokon öt év börtönre ítélték gyújtogatás miatt.

A vádak szerint a két férfi azért gyújtott fel 139 hektár állami földet, mert így akarták eltűntetni a nyomait annak, hogy szarvasokra vadásztak illegálisan. Az amerikai CNN által is idézett Hammondék viszont azt állították, azért vegzálják őket, mert nem akarták eladni földjüket a kormányzatnak, illetve a nemzeti parknak.

Nem riadnak vissza az erőszaktól

Az állítólag ez ellen „felkelő” Bundyék egyébként egy Facebook bejegyzésükben azt írták:

„Minden hazafinak, itt az idő, hogy felkeljünk, s ne álljunk le! Szükségünk van a segítségetekre! Készüljetek!”

Az oregoni Burns településtől harminc mérföldre, délkeletre található központban magukat elbarikádozó Ammon Bundy telefonon leszögezte a The Oregoniannak, senki sem akarnak bántani, de nem riadnak vissza az erőszaktól, ha a rendőrség megpróbálja őket eltávolítani az épületből.

Mint megjegyezték, a hatóságoknak semmilyen hatáskörük sincs az ominózus Harney megyében, ahol ők jelenleg tartózkodnak, és ha kell „meg is halnak a szabadságukért”. Egyúttal azt is jelezték, egész Amerikában forradalmat szeretnének csinálni. Fegyverbe szólították az amerikaiakat és azt is közölték, „ez egy olyan remény lehet, amelyik az egész Egyesült Államokat felrázhatja”.

Sajtóinformációk szerint a Bundy testvérek évek óta azt tervezték, hogy elfoglalják ezt az oregoni létesítményt.

Nem vagyunk terroristák!

S miközben a sajtó úgy aposztrofálta az esetet, hogy „fehér jobboldali érzületű terroristák” elfoglaltak egy épületet, a csoport a CNN-nek leszögezte:

„Ők nem terroristák, hanem >>felszabadítják a zsarnokság alól<< a nemzeti park területét, ahová vissza szeretnék engedni az állattenyésztőket, bányászokat, favágókat.”

Szerintük az egyetlen megoldás, ha függetlennek nyilvánítják magukat, nem fizetnek adót, és kivonják magukat szövetségi felügyelet alól. Ahogy Ammon Bundy fogalmazott, „ha kell évekig kitartunk, és itt maradunk!”

A két bebörtönzött Hammond ügyvédje, Alan Schroeder közben a CBS televízió adónak leszögezte, védenceinek semmi közük a dologhoz, s a nevükben senki se szólaljon fel. A helyi sheriff, Dave Ward jelezte, maradjon mindenki távol a területtől, amíg a hatóságok nem rendezik az ügyet, amely egyelőre is folyamatban van.

Nem ismeretlenek

A Bundy család és az amerikai szövetségi közigazgatás vitája nem új keletű. A magukat most elbarikádozó három testvér apja egy 1993-tól elhúzódó vita után még 1998-ban kapott egy végzést a szövetségi földügyi hivataltól (BLM), amely szerint az általa használt föld jelentős részén elveszti a legeltetési jogot, mert az a sivatagi teknős egyik utolsó ismert élőhelye, és Cliven Bundy marhái zavarnák a teknősöket.

A férfi ugyanakkor azzal érvelt, hogy a családja már a 19. század vége óta ezen a földön él marhatenyésztésből, így ehhez a szövetségieknek semmi köze. Földhasználati díjat sem igazán akart fizetni az idősebb Bundy. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy 2014 áprilisában már állig felfegyverzett szövetségi ügynökök vették körül a család  tanyáját, hogy végrehajtsák a BLM döntéseit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »