Fegyveresek egyesültek volna, de egy orosz bomba az asztalra hullott

Egy Damaszkusz környéki légicsapásban meghalt Zahrán Allús, az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoport, a Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadsereg) vezetője – jelentette pénteken a közel-keleti média és aktivisták. Allús mellett a támadásban több tucat további felkelő is életét vesztette.

Az al-Majadín és az LCC beszámolói szerint a lázadó csoportok találkozójára orosz harci gépek mértek csapást, amelyek a nap folyamán összesen 13 bevetést hajtottak végre a térségben. A jelentések szerint a Dzsais Al-Iszlám vezetője a megtámadott felkelői gyűlésen éppen két rivális ellenzéki fegyveres csoportot próbált kibékíteni. A találkozóra azután mértek csapást, hogy “a szíriai kormányhoz hű elemek” beszivárogtak Allús köreibe, és tartózkodási helyéről információkat adtak a hatóságoknak.

A szíriai állami média szerint Allús mellett 90 további felkelő is meghalt a támadásban. Az al-Majadín jelentése szerint köztük volt az Iszlám Hadsereg tizenhárom harctéri parancsnoka és hét további fegyveres csoport katonai vezetője is. A Szaúd-Arábia által is támogatott Dzsais Al-Iszlám ellenőrzi a Damaszkusztól keletre fekvő Gúta előváros nagy részét, és az egyik legerősebb szíriai fegyveres szervezetnek számít. A csoportot a szíriai rezsim azzal vádolja, hogy rendszeresen követ el tüzérségi támadásokat damaszkuszi lakónegyedek ellen. Zahrán Allús a szíriai konfliktus előtt iszlám jogot tanult Szaúd-Arábiában.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »