Fehér csuklyások néma tömegei lepték el Enna utcáit

Több ezer fehér csuklyás vonult fel nagypénteken az egyik szicíliai városban. A különleges körmenet tagjai a passióra emlékeztek.

Baljós dobszóval kísért néma menet volt látható a szicíliai Enna városában. Az alig 30 ezres település utcáin 2 ezren vonultak fel nagypéntek este.

„A körmenet este 6 órától éjfélig tart, és nagyon magával ragadó, mert a legfőbb jellemzője a némaság” – fogalmazott az egyik ennai idegenvezető.

A résztvevők 15 különböző vallási csoporthoz tartoznak, valamennyien a saját csoportjuk egyedi ünnepi ruházatát viselték. A csuklyások a bűnbánatot gyakoroltak az órákig tartó meneteléssel.

„Testvérnek lenni azt jelenti, hogy elindulsz egy úton, csatlakozol egy ősi szervezethez, és megmutatod a hitedet a külvilágnak. Amikor részt veszünk a körmeneten, akkor a mi urunk, Jézus Krisztus halálát idézzük fel” – magyarázta az egyik testvériség vezetője.

A csúcsos végű fehér csuklyák kísértetiesen hasonlítanak a Ku-Klux-Klan jellegzetes öltözetére, de a szicíliai csoportoknak nincs közük az amerikai fajgyűlölő mozgalomhoz.

Az ennai hagyományt, az öltözékekkel együtt, a középkori spanyol hódítók hozták magukkal a XIII. században.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »