Felgyorsíthatják a kecskeméti reptér fejlesztését

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja – a Modern városok program keretében megvalósuló – az állami repülések céljára szolgáló kecskeméti repülőtér közös (katonai és polgári) felhasználású, polgári célú fejlesztése érdekében szükséges beruházásokkal összefüggő hatósági ügyeket – derül ki a legújabb Magyar Közlönyből. (A kiemelt jelentőségű státusz valójában arra szolgál, hogy bizonyos adminisztratív eljárásokat felgyorsíthassanak.) Még a tavasszal számolt be az egyik szakportál, a JETfly arról, hogy megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak. A portál azt is kiemelte, hogy Magyarországon működő katonai repülőteret még sosem alakítottak át kettős hasznosításúvá.

A kormány öt és fél milliárd forintot biztosít a Modern városok program keretében a kecskeméti repülőbázis polgári célú fejlesztésére, amelyből idén 2,69 milliárd, jövőre pedig a többi összeg hívható le.

A Honvédelmi Minisztérium által készített előzetes tanulmány szerint a polgári repülőgépek által használható terület a laktanya északi-északnyugati oldalán kapna helyet, az elkerülő út felé eső részen. Ez a megoldás azért lenne előnyös, mert a 445-ös útra építhető felhajtón keresztül a repülőtérről az autópálya is gyorsan elérhető lenne. A polgári üzemeltetéshez szükséges beruházások tartalmazzák többek között az utasforgalmi terminál és a teheráruraktár kialakítását, üzemanyag-tárolók létesítését, a közműhálózat fejlesztését, valamint a biztonsági és kommunikációs rendszerek kiépítését is.

Mindez azonban egy olyan volumenű beruházás, hogy az önkormányzat szakemberei szerint is csak lépésről lépésre, ütemezve lehet megvalósítani

– írta a szakportál, és azt is megjegyezte, hogy a kettős hasznosításhoz szükséges infrastruktúra és a személyi feltételek teljes körű megteremtése több évbe is beletelhet.

Magyarországon számos, többnyire kisebb repülőtér található. A budapesti mellett a debreceni, a sármelléki a legjelentősebb, de például a Győr közelében lévő péri repteret is naponta használják, főleg az Audi munkatársainak szállítására. Elképzelhető, hogy a kecskeméti reptér fejlesztésénél is fontos szempont lehet a városban levő Mercedes gyár.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »