Felmérés: Stagnál a Híd, parlamenten kívül az MKP

Ha június elején tartották volna a parlamenti választásokat, ismét a Smer-SD nyert volna a szavazatok 21,7%-át szerezve meg.

Robert Fico pártja 39 mandátumhoz jutott volna a parlamentben. A Focus ügynökség legfrissebb felmérése szerint a második helyen az SaS végzett volna 12,4%-kal, ami 22 mandátumnak felelne meg. Az OĽaNO-NOVA mozgalomra a választók 10%-a adta volna le voksát, ezzel a harmadik helyet szerezték volna meg, és 18 képviselői helyet foglalhattak volna el a törvényhozásban. A felmérést június 4. és 11. között végezték, 1015 válaszadó bevonásával. A parlamenti küszöböt nyolc párt lépte volna át.
 

A negyedik helyen az SNS végzett volna 9,8%-kal, ami szintén 18 mandátumnak felelne meg. Következne a Kotleba – ĽSNS (9,7% – 17 mandátum), a Sme rodina – Boris Kollár (8,1% – 14 mandátum), a KDH (6,7% – 12 mandátum), és a Híd (5,6% – 10 mandátum).

Ezúttal sem jutott volna be a parlamentbe az MKP, melyre a választók 4%-a szavazott volna. A parlamenten kívül rekedt volna 3,9%-kal a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) és az EGYÜTT – Polgári Demokrácia (2,9%) párt is.   

A felmérés eredménye szerint a választásokon a megkérdezettek 16,8%-a biztosan nem vett volna részt, 14,4 százalékuk pedig nem tudott válaszolni arra a kérdésre, melyik pártot választaná. A megkérdezettek 68,8%-a járult volna az urnákhoz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »