Félmilliárdot költöttek az endo­metriózisos páciensekre

Tavaly az egészségbiztosító járó- és fekvőbeteg-szakellátás keretében több mint félmilliárd forintot költött a hétezernél több endometriózisban szenvedő nő kezelésére, közülük 1100 beteget meg is operáltak.

Tavaly az egészségbiztosító járó- és fekvőbeteg-szakellátás keretében több mint félmilliárd forintot költött a hétezernél több endometriózisban szenvedő nő kezelésére, közülük 1100 beteget meg is operáltak – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Az endometriózisos betegek kezelésére fordított tavalyi gyógyszerköltési adatok még nem állnak a NEAK rendelkezésére, ugyanakkor 2016-ban 278,3 millió forintot, 2015-ben pedig 267,3 millió forintot fordítottak a hasi fájdalmakkal küzdő nők gyógyszeres kezelésére. A járó- és fekvőbeteg-ellátás keretében pedig a 2016-os 224 millió után 2017-ben 280 millió forint volt az érintett betegek gyógyszeres kezelésére fordított összeg.

Hírdetés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azt írta, mivel az endometriózisban szenvedő betegek gyógyszereinek dobozára eléri a 20-30 ezer forintot is, ezért a NEAK a gyógyszerek nagy részét 100 százalékban támogatja. A beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot – közölték. A hatályos várólista-vezetési szabályok alapján az endometriózis-műtétek nem tartoznak a kötelező nyilvántartásra elrendelt várólisták körébe. Az intézményeknek csak akkor kell a várólistát megnyitniuk, ha kapacitáshiány miatt a várakozási idő meghaladja a hatvan napot. Jelenleg négy intézmény rendelkezik hivatalos várólistával nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások tekintetében, amelyeken azonban mindössze egy beteg várakozik endometriózis miatt, itt a tervezett várakozási idő 62 nap – közölte lapunkkal az egészségbizosító.

Eddig csak Pécsett és Budapesten végezték a speciális szak­embergárdát igénylő endo­metriózis-műtéteket, de hamarosan Szegeden is lehetőség lesz erre – nyilatkozta a Del­magyar.hu-nak Németh Gábor, a szülészeti és nőgyógyászati klinika tanszékvezető professzora. Szegeden rendelkezésre áll az orvosgárda, az egészségbiztosító hamarosan befogadja a klinikát új ellátóhelyként.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »